Laatste update 11:55
22

Zo ging het in ‘die goeie ouwe tijd’


Op YouTube heeft een kunstenaar uitspraken van Donald Trump onder schokkend beeldmateriaal uit de tijd van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging geplaatst. Op die manier wil zij aandacht vragen voor de zorgwekkende paralellen tussen het openlijke racisme van Trump en de tijd van weleer, waarin gekleurde Amerikanen tweederangsburgers waren. De maker van de video, Marianne DeMarco, schrijft daarbij:

Ik had hier makkelijk beeldmateriaal uit Myanmar, China, Iran of geweld van de Franse autoriteiten tegen demonstranten onder kunnen zetten en het zou nog steeds van toepassing zijn. Wat hij (Trump, red.) namelijk tegen zijn aanhangers zegt is: ‘Sla deze demonstranten met geweld neer en ik zal je beschermen.’
Maar het zijn de woorden ‘the good old days’ die zeer verontrustend zijn. Die goeie ouwe tijd, was dat deze? Wat was er goed aan, vertel het me. Dat je mensen in elkaar mocht slaan? Hij zegt: ‘In de goeie ouwe tijd, zouden ze hem uit die stoel trekken.’ Met andere woorden: het uit zijn stoel trekken van een demonstrant = “goed”. Hij weet aan welke tijd hij refereert. Er was slechts één periode waarin burgers de vrije hand kregen om de demonstranten in elkaar te slaan – en dat was tijdens de strijd van de burgerrechtenbeweging.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)