3

Zo is het om als vrouw auditie te moeten doen in een mannenwereld

‘Zo moeilijk is het allemaal niet. We willen gewoon dat je dun bent, curvy, sexy én onschuldig!’

De BBC heeft een indrukwekkende groep getalenteerde actrices samengebracht in een korte komedie genaamd Lady Parts, die het vaak seksistische – en soms openlijk racistische – auditieproces in de filmindustrie laat zien.

De film, geschreven en geregisseerd door Jessica Swale, maakt deel uit van de Hear Her-campagne van de BBC, die ‘normaal gesproken ongehoorde vrouwen uit het hele land de kans biedt hun verhalen te vertellen en hun mening te geven over allerhande vrouw-gerelateerde zaken.

In de film zien we een drietal casting-agents, van wie er twee worden gespeeld door actrices Catherine Tate (The Office) en voormalig Bond-girl Gemma Arterton. Vervolgens passeert een aantal van de meest getalenteerde actrices van het Verenigd Koninkrijk de revue om auditie te doen.

We zien Game of Thrones-sterren Emilia Clarke en Lena Headey om auditie te doen voor de rol van sterke, complexe arts, samen met Felicity Jones (Star Wars: Rogue One) en Gemma Chan (Humans).

“Kun je het meer ‘lacherig’ doen?” vraagt ​​Tate Clarke over een scène die ze opvoert. Clarke benadrukt dat de rol ‘tragisch’ is, en dat ze kan proberen te huilen. “Niet lelijk huilen,” zegt Arterton. “Sexy huilen, zoals onder de douche.”

Heady wordt zonder meer weggestuurd omdat ze “als een moeder” kijkt, terwijl Katie Leung wordt weggestuurd omdat ze Aziatisch is. Op dezelfde manier wordt Chan, die ook van Aziatische afkomst is, gevraagd of ze ‘meer wit’ zou kunnen zijn.

Jones, die bescheiden gekleed is, wordt gevraagd “de trui weg te doen”, met de casting-agents die zeggen dat ze haar kleren moet uitdoen omdat het ziekenhuis waarin ze werkt “heet” is.

“Heet?” Vraagt ​​Jones behoedzaam. “In Zuid-Londen?”

Op het einde komt ster van meerdere grote Marvel-films Tom Hiddleston tevoorschijn om auditie te doen voor de vrouwelijke hoofdrol. En, nou ja, kijk zelf:

Geef een reactie

Laatste reacties (3)