20

Zo kennen we Geert nog niet

Kunstenaar Yuri Veerman maakt gedichtenbundel van uitspraken Wilders

Als je een ding kan zeggen over de professionele ophitser Geert Wilders, is dat hij consistent is in zijn uitspraken. Dat gegeven is de kunstenaar Yuri Veerman ook opgevallen en daarom heeft hij een gedichtenbundel gemaakt van de woorden van Wilders waarin hij de ‘gekleurde’ termen omruilt voor andere woorden.


Het boekje van Veerman heet ‘Vlakland, systeempoëzie uit de Tweede Kamer’. De uitspraken komen uit de Algemene Beschouwingen tussen 2007 en 2015. Op Twitter geeft de kunstenaar zelf een voorbeeld uit de bundel waarin termen zoals ‘asielzoeker, bijstandsuitkering, Marokkanen’ worden vervangen door ‘azuurcyclus, minimum en hyena’s’. Over zijn gedichtenbundel zegt de kunstenaar: 

Mijn eerste idee was om een bundel te maken met teksten van verschillende politici, en hetzelfde systeem toe te passen op hun teksten. Maar daar werkte het niet. Enkel de teksten van Wilders zijn zo uitgekleed, zo eenvoudig en ook ritmisch (veel herhaling) dat ze op zichzelf staand al bijna als een gedicht lezen.

Wilders schetst een land dat een heldere vorm en kleur heeft, dit land wordt bedreigd door de komst van andersvormigen en anderskleurigen. In deze strijd gaat het om kruis versus halve maan, azuur tegen kobalt, wit tegen zwart.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)