15

Zwarte katten blijven in asiel door selfie-hype

Kleur maakt dieren minder fotogeniek en daardoor minder geliefd

De Britse dierenbescherming RSPCA slaat alarm over een onverwacht gevolg van de selfie-hype: de asiels zitten vol met zwarte katten die niemand meer wil omdat ze lastiger te fotograferen zijn. Meer dan 70 procent van de thuisloze dieren is zwart of zwart-wit.

De zwarte kat was nog maar amper verlost van de onterechte beschuldiging van deelname aan hekserij of er duikt een nieuw stigma op: de dieren zijn lastig te fotograferen. Dat maakt ze voor potentiële eigenaren minder geschikt om mee te pronken op selfies en andere vormen van sociale media. Volgens de RSPCA worden dieren zelfs door hun baasjes gedumpt omdat ze niet fotogeniek genoeg zijn.

Dat ze het minder goed doen op foto’s leidt er ook toe dat profielen van dieren, die op een nieuw huis wachten, op de internetsites van de asielen minder bekeken worden.

De dierenbeschermingsorganisatie Blue Cross zegt in de The Telegraph dat het aantal gedumpte zwarte katten tussen 2007 en 2014 met 65 procent is gestegen.

Een blik op het ikzoekeenbaas-systeem van de Dierenbescherming laat ook in Nederland een forse vertegenwoordiging zien van zwarte en zwart-witte katten. Terwijl je er bijvoorbeeld zo mooi een meesterwerk van Bart van der Leck mee kunt namaken. 

Geef een reactie

Laatste reacties (15)