24

‘0,7 % voor ontwikkelingshulp niet meer heilig’

Ontwikkelingsbranche laat stokpaardje los

De ontwikkelingsbranche is bereid afscheid te nemen van één van haar stokpaardjes: de internationale 0,7-procentsnorm. Voorwaarde is wel dat dit aloude uitgangspunt de komende jaren wordt vervangen door een veel bredere internationale agenda, inclusief zaken als klimaatbeleid, duurzaamheid en financiële stabiliteit in ontwikkelingslanden.

Dat zegt Alexander Kohnstamm, directeur van Partos, brancheorganisatie van de particuliere ontwikkelingsorganisaties in Trouw. Dat ambitieuze totaalpakket gaat ongetwijfeld meer kosten dan de voorgeschreven 0,7 procent van het nationaal inkomen. “Maar daar hebben we het dan niet meer over, want het is dan geen ontwikkelingssamenwerking meer zoals we die nu kennen. We gaan ons nog meer richten op de inhoud, en minder op die 0,7 procent”, zegt Kohnstamm.

Directeur René Grotenhuis van ontwikkelingsorganisatie Cordaid sluit zich daarbij aan. In de visie van Kohnstamm en Grotenhuis moet ontwikkelingssamenwerking deel uitmaken van een breder internationaal beleid, waarin ook landbouw- en milieukwesties samengaan. Dat beleid komt dan niet alleen maar uit een potje voor ontwikkelingssamenwerking bij het ministerie van buitenlandse zaken, maar ook van andere ministeries.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)