10

1.500 doden in India, Nepal en Bangladesh door noodweer

Door hevige regenval en zware overstromingen zijn er al zeker 1.500 mensen om het leven gekomen in India, Nepal en Bangladesh. 1.300 van de slachtoffers zijn alleen al in India omgekomen sinds het begin van de moessontijd in juni. Dit blijkt uit cijfers die vandaag door de autoriteiten zijn vrijgegeven.

De meeste mensen komen om het leven door aardverschuivingen, elektrische schokken, en doordat huizen instorten vanwege de overstromingen. Het noodweer heeft in zowel Nepal als Bangladesh zeker 140 mensen gedood en zeker een derde van het grondgebied van deze landen staat onder water. In Nepal zijn zeker 90.000 huizen verwoest. De VN noemt de ramp de ergste overstroming in het land in het afgelopen decennium.

Volgens hulporganisaties zijn duizenden dorpen in India, Nepal en Bangladesh volledig van de buitenwereld afgesneden, zonder toegang tot drinkwater, medicijnen of voedsel. Hoewel het waterpeil weer enigszins begint te dalen is er nog geen uitzicht op een einde aan de humanitaire ramp: er is een grote kans op een uitbraak van ernstige besmettelijke ziekten waarschuwen het Rode Kruis en de Rode Halve Maan.

Miljoenen slachtoffers van de ramp zijn hun huis en al hun bezittingen kwijtgeraakt door de ramp. Velen van hen worden nu ondergebracht in kampen.

De toename van extreme weersomstandigheden, zoals orkanen en overstromingen, worden door veel klimaatwetenschappers gezien als belangrijke kenmerken van de opwarming van de aarde.

De ramp in India, Nepal en Bangladesh voltrekt zich terwijl vele media zich focussen op de ramp in Houston, die door autoriteiten als ‘zonder precedent’ wordt beschreven. Het dodental van de watersnoodramp in de Amerikaanse stad is tot nu toe 15.

Bron: The Independent, NOS , Time

Foto: CC Global Landscapes Forum

Geef een reactie

Laatste reacties (10)