165

1 miljard zorggeld naar lobbyclubs

De Volkskrant onthult onzichtbaar geldcircuit ... Nederland kent meeste belangenclubs ter wereld ... 6000 betaalde medewerkers die lobby'en op kosten van de patiënt

Het ministerie van Volksgezondheid heeft jaarlijks 60 miljard euro te verdelen. Alle specialismen in de zorg doen er alles aan om daar een stukje van te krijgen. Uit een inventarisatie die Tony Lamping deed voor de Universiteit Tilburg blijkt dat meer dan driehonderd lobbyclubs uit de zorg jaarlijks een miljard euro uitgeven aan lobbywerk. Dat geld wordt betaald uit belastinggeld en zorgpremies.

Lamping is directeur bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de belangenverenigingen van zorgverzekeraars. Hij wilde uitzoeken hoe de macht in de zorg is verdeeld. Uit zijn enquete onder ruim 220 lobbyclubs, bleek dat de zorgwereld ruim zesduizend lobbyers kent. Hun loon wordt betaald uit belastinggeld en zorgpremies. Ze doen allemaal ‘iets’ met de zorg, maar zien geen patiënt.

Als Lamping was doorgegaan met zoeken had hij naar eigen zeggen tot ruim vierhonderd lobbyclubs kunnen komen. “Nergens ter wereld zijn zoveel belangenverenigingen”, zegt hij in de Volkskrant. Uiteindelijk zijn er maar veertig organisaties die er echt toe doen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is de belangrijkste speler in de lobbybusiness in de zorg.

Lees meer bij de Volkskrant: Lobbyen in de zorg kost een miljard
cc-foto: Heremiet

Geef een reactie

Laatste reacties (165)