Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

1 op de 9 alleenstaande vluchtelingenkinderen wordt nooit meer gezien

  •  
06-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
alleenklein
De vele tienduizenden onbegeleide en alleenstaande vluchtelingenkinderen hebben dringend behoefte aan onze bescherming. Unicef doet daartoe vandaag een dringende oproep aan de Europese lidstaten. De kinderen lopen groot risico slachtoffer te worden van misbruik, uitbuiting en mensenhandel. Van de ruim 95.000 kinderen zonder ouders of begeleiders die vorig jaar als vluchteling werden geregistreerd schat Interpol dat één op de negen kinderen ondertussen is vermist of verdwenen, al wordt gevreesd dat de cijfers in werkelijkheid nog veel hoger zijn. Zo verdween in Slovenië meer dan 80 procent van de onbegeleide minderjarigen uit opvangcentra, terwijl in Zweden elke week tot tien kinderen worden vermist. Duitsland registreerde eerder dit jaar 4.700 onbegeleide kinderen als vermist.
Unicef doet de oproep op het moment dat de onderhandelingen van Europese lidstaten over een eerlijker en duurzamer systeem voor de behandeling van migranten en vluchtelingen van start gaan en drukt de onderhandelaars op het hart om de belangen van het kind voorop te stellen. In de praktijk betekent dat dat beslissingen over de status van kinderen sneller moeten worden genomen. De wachttijd tussen het moment van registratie en het moment dat kinderen naar een land kunnen dat heeft toegezegd ze te aanvaarden, kan nu elf maanden duren. De organisatie wil deze wachttijd daarom verkort zien tot maximaal 90 dagen. Daarnaast noemt Unicef het essentieel dat er onmiddellijk een voogd wordt aangesteld en gezinshereniging sneller plaatsvindt, om kinderen te beschermen en verdere vermissingen te voorkomen.
Volgens de laatste cijfers vroegen 96.500 onbegeleide en alleenstaande minderjarige kinderen asiel aan in Europa in 2015, ongeveer twintig procent van het totale aantal kinderen dat asiel aanvroeg. De meerderheid betrof tienerjongens uit Afghanistan, Syriërs waren de tweede grootste groep. Een groot aantal kinderen was jonger dan 14 jaar. In sommige landen arriveerde in 2015 meer dan de helft van alle kinderen zonder begeleiding. In Zweden waren alleenstaande en onbegeleide pubers goed voor vijftig procent van alle vluchtelingenkinderen. In Italië kwamen 12.300 onbegeleide minderjarigen aan en slechts 4000 kinderen kwamen aan met familie.
Cc-foto: een jonge vluchteling in Dobova, Slovenië,   Trocaire
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.