12

1 op de 3 Syrische kinderen kent alleen maar oorlog

Unicef meldt dat meer dan 80 procent van de Syrische kinderen schade berokkend wordt door het conflict van vijf jaar. Een groeiend aantal wordt gedwongen om te werken, zich aan te sluiten bij gewapende troepen of jong te trouwen vanwege de armoede waar 7 miljoen van hen in leven. Één op de drie kent alleen maar oorlog, vertelt het rapport.

Een derde van de Syriërs onder de leeftijd van 18, dat zijn er ongeveer 3,7 miljoen, is sinds het uitbreken van de oorlog geboren. De gevechten hebben meer dan 250.000 mensen gedood en bijna de helft van de vooroorlogse bevolking van 23 miljoen ontheemd.

De hulporganisatie stelt dat sommige van de ergste gruwelijkheden van de oorlog in 2015 plaatsvonden. Het rapport documenteert bijna 1500 ‘ernstige schendingen tegen kinderen’. Zoals dat bijvoorbeeld meer dan de helft van de 1500 gedood of verminkt wordt. Ook worden ze veelvoudig gerecruteerd door gewelddadige troepen.

Deze kinderen krijgen militaire training en moeten deelnemen aan de strijd, of nemen levensbedreigende functies in aan het front, inclusief het dragen en onderhouden van wapens, het bemannen van controleposten en het behandelen en het evacueren van oorlogsgewonden. Verschillende partijen gebruiken kinderen om te doden,  als beulen of scherpschutters. 

Dertig hulporganisaties en mensenrechtengroepen ondertekenden eerder een soortgelijk rapport van Oxfam Novib samen met de Noorse Vluchtelingenraad, CARE International en de Syrische American Medical Society voor een wapenstilstand.

cc foto: Beshro

Geef een reactie

Laatste reacties (12)