15

10.000 Rode Sjaals in Parijs de straat op tegen geweld van Gele Hesjes

In Parijs hebben meer dan 10.000 verontruste burgers gedemonstreerd tegen het geweld van de Gele Hesjes dat de republiek al maanden teistert en waarbij al tien doden en tweeduizend gewonden te betreuren waren. De manifestatie verliep ordelijk. Op YouTube is te zien hoe een Geel Hesje – zonder geel hesje – zich tegen de Rode Sjaals – Foulards Rouges – keert. Hij wijst er op dat het geweld ook van de kant van de autoriteiten komt. Zaterdag werd een leider van de Gele Hesjes voor het leven verminkt, hij raakte een oog kwijt, vermoedelijk door een rubber kogel.

De Rode Sjaals noemen zich een apolitieke beweging maar bestaan deels uit aanhangers van de Franse president Emmanuel Macron en zijn partij LREM (La République En Marche). Terwijl de Gele Hesjes het aftreden van Macron eisen, scanderen de Rode Sjaals om het aftreden van Jean-Luc Mélenchon, de leider van de SP-achtige linkse partij La France Insoumise die net als de extreemrechtse Marine Le Pen aansluiting zoekt bij de Gele Hesjes.

De Rode Sjaals keren zich niet alleen tegen het geweld maar zeggen ook de republiek en haar instituties te willen beschermen. De Gele Hesjes of een deel daarvan zeggen de Vijfde Republiek, waarin de president veel macht heeft, omver te willen werpen. Een ander deel van de Gele Hesjes is daarentegen juist van plan deel te gaan nemen aan de verkiezingen met de nieuwe partij Burgerinitiatief.

Volgens de politie namen er zaterdag door heel Frankrijk 69.000 Gele Hesjes deel aan de demonstraties. Sinds november wordt er iedere zaterdag gedemonstreerd door de Gilets Jaunes. Dat ontaardt vaak in geweld.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)