Laatste update 16:24
45

100 bedrijven verantwoordelijk voor 71% broeikasgassen

Slechts 100 bedrijven zijn verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen sinds 1988. Dat staat in een net verschenen rapport van het Carbon Disclosure Project.

Het rapport toont dat meer dan de helft van de wereldwijde industriële uitstoot van broeikasgassen sinds 1988 is terug te voeren op slechts 25 bedrijven. “Dit laat zien dat een relatief kleine groep producenten van fossiele brandstof de sleutel in handen heeft voor een systematische verandering van de uitstoot van CO2-” zegt Pedro Faria, technisch directeur van de non-profit organisatie die het rapport publiceerde.

Het Nederlands-Britse Shell wordt samen met ExxonMobil, BP en Chevron genoemd als een van de private ondernemingen die het meest vervuilend is. Helemaal bovenaan de lijst van vervuilers staan drie staatsbedrijven; Gazprom, het Saoedische Aramco en China’s kolenindustrie. Zij zijn verantwoordelijk voor respectievelijk, 3,9 (Gazprom) 4,5 procent (Aramco) en 14,3 procent (China’s kolenindustrie) van de uitstoot van broeikasgassen in de afgelopen 3 decennia. Met 1,7 procent staat Shell als 9e op de lijst van meest vervuilende bedrijven ter wereld.

Aangezien een vijfde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door private ondernemingen, is de rol die beleggers kunnen spelen in het tegengaan van klimaatverandering groot. Het Carbon Disclosure Project roept beleggers in deze bedrijven op om druk uit te oefenen door middel van dialoog en resoluties op aandeelhoudersvergaderingen.

Normaal gesproken wordt de uitstoot van broeikasgassen op nationaal niveau onderzocht. Dit rapport focust zich voor het eerst op de producenten van fossiele brandstoffen.

Lees het hele rapport hier.

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Laatste reacties (45)