Laatste update 10:23
60

100 uur taakstraf wegens doodsverwensing Baudet

De vrouw die vorige maand bij een demonstratie tegen racisme in Amsterdam over Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zong: “Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf” heeft een onvoorwaardelijke taakstraf van 100 uur gekregen voor opruiing en bedreiging. Het Openbaar Ministerie had een taakstraf van 180 uur geëist, waarvan 60 uur voorwaardelijk.

Nadat video van het incident de ronde deed op social media deed Baudet aangifte van bedreiging. De vrouw zegt zelf dat de leus vooral bedoeld was als “een grappig liedje” en “een uitlaatklep” vormde in een maatschappij waar racisme en xenofobie steeds meer gewoon is. In de rechtszaal betuigde ze spijt en benadrukte dat ze geenszins de bedoeling had dat iemand de woorden serieus zou nemen.

In het oordeel van de rechtbank werd meegewogen dat de oproep enkele dagen na de verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie werd gedaan. Dat zou “sterke associaties met de moord op Pim Fortuyn” in 2002 hebben opgeleverd, en derhalve bijgedragen hebben aan het creéren van angst, aldus de rechtbank.

Geef een reactie

Laatste reacties (60)