Laatste update 28 februari 2017, 09:53
33

PvdA-Commissaris opnieuw in opspraak wegens belangenverstrengeling

Jacques Tichelaar (PvdA), de commissaris van de Koning in Drenthe, is wederom in opspraak gekomen vanwege belangenverstrengeling. Tichelaar bemoeide zich met een ontwerpopdracht voor de herinrichting van Huize Tetrode, een rijksmonument in eigendom van de provincie. Na interventie van de Commissaris ging deze opdracht naar zijn schoonzus, terwijl hij eigenlijk aan een andere interieurontwerpster was gegeven. Dit blijkt uit onderzoek van het Dagblad van het Noorden en de Volkskrant.

Eerder ontstond er al ophef toen bleek dat Tichelaar in 2013 als commissaris zich had bemoeid met een conflict tussen de gemeente Coevorden en zijn zwager Jos Nijland. Nijland claimde 1,5 miljoen euro van de gemeente te moeten ontvangen omdat ze afspraken niet waren nagekomen over de ontwikkeling van het gebied rond zijn horecaonderneming. De commissaris oefende druk uit op de gemeente om zijn zwager financieel tegemoet te komen. Tichelaar maakte zijn excuses toen deze affaire aan het licht kwam en beloofde in een brief aan de Provinciale Staten dat hij ‘in de toekomst op geen enkele wijze meer bij een bemiddeling zal optreden waar mogelijk een familielid bij betrokken is’.

Jacques Tichelaar zegt zelf dat hij ‘de integriteitscode niet heeft overtreden’. De PVV en de SP van Drenthe hebben kritisch gereageerd. Ook PvdA-minister Dijsselbloem zegt dat de positie van zijn partijgenoot is geschaad als de berichten kloppen. De fractievoorzitters van Provinciale Staten hebben een spoedberaad aangekondigd over de positie van de commissaris.

UPDATE
In een brief van Jacques Tichelaar aan de Provinciale Staten die in handen is van de Volkskrant en Dagblad van het Noorden, geeft Tichelaar toe dat hij zijn schoonzus heeft voorgedragen bij de restauratie van het provinciegebouw. Vrijdag antwoordde Tichelaar in de Volkskrant nog dat hij zijn schoonzus niet had voorgedragen en dat hij haar ook niet gevraagd had om te adviseren over de herinrichting van Huize Tetrode.

Volgens de integriteitscode voor de commissaris van de Koning moet de bestuurder zelfs de schijn van belangenverstrengeling vermijden. Tichelaar meent dat hij die code niet heeft geschonden. Hij geeft in de brief echter wel toe dat hij zijn schoonzus voor een zakelijke opdracht heeft voorgedragen aan een ambtenaar, zonder de familieband te vermelden. Woensdag is er een spoeddebat ingelast over de kwestie waarin oppositiepartijen zullen aangeven of ze nog vertrouwen hebben in Tichelaar.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (33)