2

113 wordt noodnummer voor zelfdodingspreventie

Staatssecretaris Paul Blokhuis en staatssecretaris Mona Keijzer willen het telefoonnummer 113 in gaan stellen als noodhulplijn voor mensen die worstelen met zelfdodingsgedachten. Dat nummer is nu niet beschikbaar. Hulpverleners van de stichting 113Zelfmoordpreventie zijn alleen te bereiken via 0900-0113. De Volkskrant beschrijft hoe een man vergeefs heeft getracht via 113 hulp te zoeken en een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Nabestaanden ontdekten de vergeefse pogingen later in de belgeschiedenis. Het is de tweede keer in korte tijd dat een vergeefse poging 113 te bereiken met fatale afloop bekend wordt.

Ze ziet dat hij twee dagen voor zijn overlijden diverse hulpverleners heeft gebeld, onder wie de huisarts. Ineens ziet ze dat hij ook heeft gebeld naar Zelfmoordpreventielijn 113. Althans: hij heeft het nummer proberen te bellen. Tot vier keer toe draaide hij variaties op het nummer 113. Maar de hulpverleners heeft hij nooit bereikt. Het nummer 113 bestaat niet. Het daadwerkelijke nummer is 0900-0113. Maar niet iedereen in nood is hiervan op de hoogte. Sterker, tot voor kort waren ook veel hulpverleners ervan overtuigd dat het nummer 113 was.

Wie het nummer belt krijgt nu nog de mededeling “Dit nummer is niet in gebruik. De verbinding wordt nu verbroken.” Blokhuis zegt in het AD: “Het was echt verschrikkelijk om te horen dat iemands hulpvraag onbeantwoord bleef, omdat er 113 is gebeld in plaats van 0900-0113. Mensen die suïcidaal zijn, moeten snel en zonder drempels de juiste steun en hulp weten te vinden en krijgen. Als het beschikbaar maken van het nummer 113 een leven kan redden, dan moeten we daar natuurlijk alles voor in het werk stellen.”

In dit bericht gaat het over zelfdoding. Mocht je daar vragen over hebben of behoefte te hebben om er over te praten, bel 0900-0113 of bezoek 113.nl.

cc-foto: Javier Morales

Geef een reactie

Laatste reacties (2)