Laatste update 11:11
49

12-jarige David kan door vader niet gedwongen worden tot chemokuur

Het 12-jarige kankerpatiëntje David dat zichzelf niet verder tegen zijn ziekte wil laten behandelen, hoeft definitief geen gedwongen chemokuur te ondergaan. Dit heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag in hoger beroep besloten. Eerder kwam de rechtbank in Alkmaar tot dezelfde conclusie.

De jongen uit Noord-Holland werd aan het einde van vorig jaar bestraald vanwege een hersentumor. In maart had vervolgens een vervolgbehandeling bestaande uit een chemokuur moeten starten. Dat wilde hij echter niet. De psychiater die de jongen onderzocht verklaarde dat hij wilsbekwaam was.

De vader van het jongetje was naar de rechter gestapt om alsnog behandeling af te dwingen. Hij heeft ernstige twijfel bij de constatering die de psychiater deed dat zijn zoontje wilsbekwaam is. Volgens het hof heeft hij te weinig argumenten aangevoerd om de conclusies van de psychiater in twijfel te trekken.

Volgens medici is de genezing van de jongen zonder verdere behandeling 50/50. Wanneer hij een vervolgbehandeling zou krijgen zou de overlevingskans stijgen naar 75 tot 80 procent.

De vader en de moeder van het jongetje zijn gescheiden. De moeder zag al van het begin af aan niets in het medische traject van bestralingen en chemokuren en had een voorkeur voor een alternatieve behandeling.

Na de uitspraak van de Rechtbank in Den Haag was de advocaat van de vader te gast bij Pauw om over de zaak te spreken.

Bron: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (49)