305

120 doden en geen einde in zicht

Dodental door bombardementen op Gaza loopt snel op ... Israël heeft geen plannen voor staakt het vuren ... Moskee en liefdadige instelling voor gehandicapten gebombardeerd

Noem het maar gerust oorlog. Sinds operatie ‘Protective Edge’ dinsdag begon, kwamen volgens medisch personeel ter plaatse al 120 Palestijnen om het leven – waaronder een meisje van vier en een jongetje van vijf jaar oud – en raakte 920 mensen gewond. Het einde is nog lang niet in zicht, zo blijkt uit uitspraken van de Israëlische premier Netanyahu.


Updates onderaan

Netanyahu verklaarde donderdag:

De strijd vordert volgens plan. De luchtaanvallen hebben Hamas en de terreurorganisaties hard geraakt. Ik spreek met niemand over een staakt-het-vuren. Dat is geen onderdeel van de afwegingen.

In tegenstelling tot Gaza, waar meer dan 80 doden (correctie: nu 100) te betreuren zijn, beschikt Israël over een raketschild, wat haar tot op heden heeft kunnen beschermen tegen fataliteiten. Wel vielen er drie gewonden toen een raket afgevuurd vanuit Gaza een benzinestation raakte. Vrijdag werden ook raketten op Israël afgevuurd vanuit Libanon, maar een woordvoerder van de Libanese veiligheidsdienst zei niet te weten wie voor de aanval verantwoordelijk was.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon uitte zijn bezorgdheid over het oplaaiende geweld tijdens een noodvergadering van de VN-Veiligheidsraad. Volgens Ban Ki-moon kan Gaza zich geen complete oorlog meer veroorloven en bedreigt het conflict de stabiliteit op de Westbank. Hij veroordeelde het afvuren van meer dan 550 raketten op Israël door Hamas en Jihadistische organisaties, maar haalde ook uit naar het ‘excessieve geweld en het in gevaar brengen van burgers’ door Israël.

Een woordvoerder van Hamas, Sami Abu Zuhri, laat weten:

We staan met onze rug tegen de muur en hebben niets te verliezen. We zijn klaar om te strijden tot het einde.

Aanbiedingen van de Amerikaanse president Obama om te bemiddelen en een oproep van de Franse president Hollande tot een wapenstilstand vielen op dovemansoren.

Update zondag:
Bij de bombardementen van Israël op Gaza zijn vannacht opnieuw dodelijke slachtoffers gevallen. Het totaal is daarmee opgelopen tot 120 doden en 920 gewonden, zo meldt medisch hulppersoneel ter plaatse. Zaterdag werden onder meer een moskee en een liefdadige instelling voor gehandicapten gebombardeerd.

Independent: Israel-Palestinian crisis: Gaza death toll rises as Israeli forces continue air and sea assault

Geef een reactie

Laatste reacties (305)