Laatste update 23:53
133

125 dierenactivisten bezetten varkensboerderij in Brabant

Update 23.30 uur:
De politie heeft maandagavond de bezetting van een varkensboerderij in Boxtel beëindigd, waarbij tientallen demonstranten zijn aangehouden. Nadat zo’n 125 dierenrechtenactivisten de boerderij bezetten, verzamelden tientallen boeren zich op het terrein voor een tegenprotest. NRC schrijft:

Gedurende de dag praatte de politie met de activisten, met als doel hen te overtuigen de bezetting te stoppen. De actievoerders weigerden te vertrekken. Dat wilden ze volgens persbureau ANP alleen doen als de boer ze toestemming zou geven gewonde varkens mee te nemen die zich volgens hen in de boerderij zouden bevinden. Aanvankelijk was de situatie bij de boerderij rustig. Later kiepten de boeren diverse auto’s van activisten om… Agenten controleerden de identiteit van de actievoerders. Wie zich legitimeerde, mocht vertrekken. Wie geen id-bewijs had of niet meewerkte, is opgepakt.

Eerder:
Een groep van zo’n 125 dierenactivisten van de actiegroep ‘Meat the Victims’ heeft vanmiddag rond een middaguur een varkensboerderij in het Brabantse Boxtel bezet. De actiegroep wil de maatschappij ‘confronteren met het leed dat schuilgaat achter de deuren van de Nederlandse boerderijen’. De beweging is internationaal opgezet en bezette eerder boerderijen in Australië, Canada, Spanje en Engeland.

In een persbericht stelt woordvoerder Maleen van Meat the Victims:

Vorig jaar had ik nooit durven denken dat ik geconfronteerd zou worden met de politie. Maar nu zie ik geen andere oplossing meer. Al jarenlang kaart men de problematiek van ons gebruik van niet-menselijke dieren aan, echter wordt er tot op heden weinig of geen actie ondernomen. Wanneer de wet faalt om het juiste te doen, vind ik dat die gebroken mag worden. Door boerderijen binnen te dringen vestigen we de aandacht van de maatschappij op dit probleem en bieden we mensen de kans om de waarheid te zien die achter de bio-industrie zit.

De actievoerders willen discriminatie op basis van diersoort – ook wel ‘speciesisme’ genoemd aan de kaak stellen. Actievoerder Shivonne:

Wij discrimineren met z’n allen massaal op basis van diersoort, iets dat speciesisme wordt genoemd. Thuis hebben we honden en katten van wie we houden en tegelijkertijd buiten we andere dieren op grote schaal uit. Vanaf jongs of aan wordt ons aangeleerd dat het normaal is om dieren te gebruiken en te doden voor onderzoek, kleding en eten. Dit wordt ook nog eens extra versterkt door bedrijven die dit misbruik normaliseren. Zelf ben ik veganist omdat ik niet kan verklaren waarom we een varken wel zou mogen doden voor eten maar een hond of een kat niet. Ik hoop dat meer mensen hierover na gaan denken en zich uitspreken tegen al dit leed.

Afbeelding: Meat the Victims

Geef een reactie

Laatste reacties (133)