Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koerden dreigen Europese IS-strijders vrij te laten

  •  
14-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Koerden die IS hebben verslagen en honderden internationale strijders gevangen hebben genomen, zijn het zat dat Europese landen, waaronder Nederland, niets willen ondernemen om hun onderdanen terug te halen. De Koerden dreigen daarom nu de jihad-reizigers gewoon los te laten.
“Het kost ons handenvol geld om voor hen te zorgen”, klagen Koerdische functionarissen op de Franse zender Europe 1. “We zullen niet anders kunnen dan ze aan onze grens te droppen. Naar welk land ze dan vertrekken en of ze daar een aanslag plegen, dat maakt ons dan niet meer uit.”
Minister Grapperhaus maakte deze week in de Kamer duidelijk dat Nederland zelfs kinderen van de jihad-reizigers niet wil terughalen. De regering stelt zich op het standpunt dat wie terug wil zich moet melden bij een consulaat. Voor de gevangenen is dat onmogelijk. Ondertussen staat een aantal van hen bij verstek terecht omdat ze naar Syrië zijn gereisd. Advocaat Bart Stapert, die een zwangere verdachte bijstaat, heeft bij de rechter voor elkaar gekregen dat ze aan Nederland uitgeleverd moet worden. Het is nog onduidelijk of de regering dat bevel opvolgt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.