Laatste update 11:41
52

PME als eerste grote pensioenfonds volledig kolenvrij

PME, het pensioenfonds van de metaal en elektro met een belegd vermogen van in totaal 17 miljard euro, heeft een verrassende stap gezet. Het heeft al haar aandelen in kolen verkocht. Hiermee wordt het het eerste grote pensioenfonds dat volledig kolenvrij is, schrijft Trouw.

Helemaal uit de fossiele brandstoffen is PME daarmee nog niet. Het fonds wil Shell daarom onder druk gaan zetten tijdens de komende aandeelhoudersvergadering, aanstaande dinsdag. Zo zal de jaarlijkse resolutie van Follow This, een groep beleggers die een groenere koers van Shell eist, net als vorig jaar worden gesteund. Andere grote partijen als Aegon en Actiam hebben al aangekondigd zich bij PME aan te sluiten.

Bestuursvoorzitter van PME, Eric Uijen: “Financiële instellingen hebben een rol om de overgang naar schone energie te bevorderen. Wij beleggen niet voor vandaag of morgen, maar voor overmorgen. Ook dan moet de aarde nog leefbaar zijn.” Uijen zegt vooral aan de wens van zijn deelnemers uit de industrie te hebben voldaan, die van de vervuilende brandstoffen af willen. “Er zijn schone alternatieven. Bij ons zijn bovendien vele verschillende bedrijven aangesloten, van scheepswerven tot high tech als ASML en Siemens, dat veel produceert voor windenergie,” zegt hij tegen Trouw.

Op de eigen website is hij duidelijk over wat hij verwacht van toekomstige investeringen: “Wij vinden als pensioenfonds het klimaatvraagstuk dusdanig belangrijk en urgent dat wij van Shell, en andere bedrijven waar wij in beleggen, verwachten dat zij vanuit eigen kracht duidelijkheid geven over hoe hun emissies ook echt in lijn worden gebracht met de gemaakte internationale afspraken. Wij hopen dan ook dat de resolutie dit jaar een nog grotere steun zal krijgen van alle aandeelhouders.”

Mark van Baal is de oprichter van Follow This. Hij ziet Shell in een steeds moeilijker pakket terecht komen.  De missie van de groep is bestuursvoorzitter van Shell, Ben van Beurden, zo ver te krijgen dat Shell alleen nog maar investeert in duurzame energie zodat Shell in 2030 een volledig duurzaam energiebedrijf is. “Shell ligt op ramkoers met het Klimaatakkoord. Dat maakt beleggen in Shell risicovol voor financiële instellingen.”

Cc-foto: ANP

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (52)