Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

14.000 mensen wachten tevergeefs op garantiebaan

  •  
12-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
handicap.jpg
Nieuwsuur: van de 9000 garantiebanen die er dit jaar bij moeten komen voor 15.000 wachtenden zijn er naar schatting nog geen 1000 gerealiseerd
Sinds 1 januari 2015 zit de sociale werkplaats op slot en staan er 15.000 mensen met een geldige indicatie op de wachtlijst. Het kabinet wil deze groep voorrang geven op beschikbare banen bij gewone werkgevers, maar waar deze zogenoemde garantiebanen gevonden moeten worden is nog lang niet duidelijk. Uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat er dit jaar nog nauwelijks banen zijn gecreëerd.
Marcel van der Veur staat sinds eind 2013 op de wachtlijst:
Ik heb de gemeente gebeld. Maar ze zijn nog niet klaar met de Participatiewet. Ik heb niet het idee dat iemand zich om mij bekommert.
Ook de deels verlamde Freddy Cuijpers staat op de wachtlijst en weet niet waar hij aan toe is:
De gemeente verwijst naar het UWV, het UWV weer naar de gemeente. Ze weten totaal niet wat ze er mee aan moeten. Wie heeft de verantwoordelijkheid?”
Uit een rondgang van Nieuwsuur langs de 35 arbeidsmarktregio’s en gesprekken met SW-bedrijven en gemeenten blijkt dat van de 9000 garantiebanen die er dit jaar bij moeten komen er naar schatting nog geen 1000 gerealiseerd zijn. Officiële landelijke cijfers zijn er niet. De garantiebanen die wel zijn gecreëerd zouden echter vooral naar Wajongers gaan en niet naar mensen die op de wachtlijst van de sociale werkplaats stonden.
Brancheorganisatie Cedris zegt het probleem ute herkennen. Voorzitter Job Cohen:
Ongetwijfeld zijn dit voor een deel kinderziekten. De drie decentralisaties zorgen voor grote veranderingen. Gemeenten zien zich geconfronteerd met grote bezuinigingen, veranderde regels en budgetten die tot op het laatst onduidelijk bleven. 
De Participatiewet moet deze mensen méér perspectief bieden op werk. Mensen die een beperking hebben en graag willen werken hebben daarbij wel structureel subsidie en begeleiding nodig. En dat kost geld. De grote vraag is of gemeenten voldoende blijven investeren in die zwakke groep die veel hulp nodig heeft. De eerste signalen stemmen niet positief. Als dit zo blijft, is dat doodzonde.
Cc-foto: tyle_r

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.