Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'15 procent nieuwe medicijnen niet goed getest'

  •  
20-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-apotheek_300_01.jpg
Richtlijnen te beperkt en bovendien niet altijd nageleefd
Sommige medicijnen komen te snel op de markt en worden vervolgens ook niet meer onderzocht op effectiviteit en bijwerkingen. 15 procent van de nieuwe geneesmiddelen voor chronische ziekten die tussen 2000 en 2010 op de markt kwam, voldeed niet aan de richtlijnen. Farmaco-epidemiologen van de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Britse evenknie de MHRA schrijven dat in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS Medicine.
Dat meldt het AD. De onderzoekers constateerden dat in sommige gevallen nieuwe medicijnen op substantieel minder dan de geadviseerde duizend mensen zijn getest. Bovendien stellen ze dat dat getal sowieso al aan de lage kant is. Soms komen bijwerkingen pas aan het licht als tienduizenden patiënten een middel jarenlang gebruiken, aldus hoogleraar Ton de Boer: ‘De onderzoeksfase moet ook weer niet te lang worden, want dan worden de medicijnen duurder, maar een discussie over het huidige systeem kan zeker geen kwaad.’

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.