Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

1500 betogers gedood bij protesten tegen Iraanse overheid

  •  
23-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
IRAN-POLITICS
Bij de protesten in Iran zijn zeker 1500 betogers gedood door veiligheidstroepen. Dat melden medewerkers van het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het dodental ligt veel hoger dan gedacht. Eerder werd het aantal doden door mensenrechtenorganisaties op ongeveer tweehonderd geschat.
Volgens bronnen binnen de regering gaf de Iraanse leider Ali Khamenei opdracht om de protesten ‘koste wat het kost’ te beëindigen. “De Islamitische Republiek is in gevaar, doe wat je moet doen om dit te beëindigen”, zou hij volgens deze bronnen hebben gezegd. Veiligheidstroepen schoten met scherp op de duizenden betogers in het land.
Naar aanleiding van de verhoogde brandstofprijzen in Iran braken er op 15 november protesten uit. Al gauw sloegen deze protesten om in betogingen tegen de Iraanse regering en islamitische wetgeving. De betogers eisen dat Khamenei opstapt. Ook vragen ze om de terugkeer van de zoon van de eind jaren zeventig afgezette sjah als nieuwe leider van Iran.
Bron: Reuters
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.