18

17-jarigen niet langer welkom in de kroeg

Alcoholverbod voor minderjarigen te groot risico voor horeca, dus mogen jong-volwassenen helemaal niet meer naar binnen

Caféhouders en discotheekeigenaren nemen ingrijpende maatregelen in verband met het alcoholverbod voor minderjarigen dat per 1 januari wordt ingevoerd: omdat zij op drukke momenten nauwelijks kunnen overzien wie er stiekem drank haalt voor minderjarigen, mag in veel gelegenheden straks niemand onder de achttien meer naar binnen. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS.

Horecagelegenheden die zich niet aan het alcoholverbod voor minderjarigen houden, lopen het risico hoge boetes te krijgen. Na drie boetes kunnen zij hun zaak sluiten. Pieter Baaij van scholierencafé De Koperen Kraan in Bussum stelt daarom een leeftijdsgrens van 18 in, ook al verliest hij daarmee de helft van zijn klantenbestand:

In het weekend is het te druk om te controleren wie stiekem bier haalt voor minderjarigen. Dus daar kunnen we niet aan beginnen. En dat geldt voor alle kroegen in mijn gemeente. Ik heb dit café al 25 jaar en het loopt goed zo, maar ik heb geen keuze.

De gemeente Bussum steunt het principe dat jongeren minder moeten drinken, maar maakt zich wel zorgen over de effecten op korte termijn, zegt een woordvoerder:

Jongeren van 16 en 17 die nu al uitgaan, kunnen nergens meer heen.

Wethouder Jannes Janssen van de gemeente Hardenberg, waar het bestuur al jaren probeert het aantal ‘zuipketen’ terug te dringen, heeft dezelfde vrees. Om te voorkomen dat jongeren de zuipketen meer gaan opzoeken, heeft hij een brief gestuurd aan ouders. Ook komen er extra controles, onder meer bij verenigingen. De horeca in Brabant maakt zich vooral zorgen over ‘alcoholtoerisme’, zegt regiovoorzitter Kees Goossens van Horeca Nederland:

Over de grens in Duitsland of België kunnen ze nog wel drinken, dus wat let ze om met de bus of scooter iets verderop te gaan?

cc-foto: Bill Keaggy

Geef een reactie

Laatste reacties (18)