Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

18,5 miljoen euro voor Filipijnen

  •  
18-11-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
giro555_klein_01.png
UPDATE Regering stelt nog eens 4 miljoen euro beschikbaar ... Filipijnse ambassade in Den Haag diep geroerd door actie Giro555
Om 06.00 uur maandagochtend is de nationale radio- en televisiehulpactie om via giro 555 geld in te zamelen van start gegaan. De landelijke actie om geld voor de Filipijnen binnen te halen, was nog maar net begonnen toen de teller al op 7.993.096 euro stond.
Update dinsdag 07.45: De nationale actie voor de Filipijnen heeft tot nu toe 18,5 miljoen euro opgebracht. Deze eindstand werd aan het slot van de televisie-uitzending van de actie bekend gemaakt. Minister Ploumen heeft bekendgemaakt dat de regering nog eens 4 miljoen euro uittrekt voor de hulpverlening. Kort na de ramp trok de regering al 2 miljoen uit.
Actievoorzitter van de Samenwerkende Hulporganisaties Henri van Eeghen is tevreden met de opbrengst. “Ik ben hier erg dankbaar voor. Het is overweldigend dat zoveel mensen in Nederland een gift hebben gedaan en in actie zijn gekomen voor de mensen op de Filipijnen”, zegt hij tegenover de NOS
De Filipijnse ambassade in Den Haag heeft op haar website laten weten dat ze diep geroerd is door de actie. Alle deelnemers en donateurs worden bedankt voor de steun.
Het totaalbedrag kan nog oplopen, omdat giro 555 voorlopig nog openblijft en sommige inzamelingsacties nog lopen.
Eerder: Centrum van de nationale hulpactie is het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Tot 18:00 verzorgt Radio 2 daar maandag de marathonuitzending van de Nationale Actiedag ‘Help de Filipijnen’. Mensen kunnen via de telefoon hun donaties doorgeven, maar kunnen ook langskomen om hun gift persoonlijk te overhandigen. In het belpanel zitten ook bekende Nederlanders als Klaas Drupsteen, Joris Linssen, Kees Tol, Bert van Leeuwen, Art Rooijakkers, Filemon Wesselink, Victor Löw en Karin Bloemen. Om 07.00 uur kwam minister Bussemaker van Onderwijs naar Hilversum om namens het kabinet mee te bellen voor de actie. Ook de fractievoorzitters van CDA, SP, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en 50Plus doen vandaag mee.
De bestaande radio- en televisieprogramma’s zullen de hele dag aandacht besteden aan de gevolgen van de orkaan Haiyan. Het NCRV-programma Man bijt Hond en De Wereld Draait Door van de Vara komen met speciale uitzendingen. Man bijt Hond organiseert een veiling waar spullen van bekenden van het programma worden verkocht. Bij DWDD maken kijkers voor minimaal 100 euro kans op een halve minuut zendtijd om bijvoorbeeld te dansen, zingen of dichten. De afsluiting van de actie is vanavond met een speciale uitzending die wordt gepresenteerd door Jeroen Pauw, Paul Witteman, Humberto Tan en Bridget Maasland. De uitzending is te zien op Nederland 1, RTL 4 en SBS6.
Verschillen Ook in de rest van de wereld worden hulpacties georganiseerd, maar in de meeste landen zijn de acties niet zo centraal aangestuurd als in Nederland. Over het algemeen zamelen hulporganisaties als het Internationale Rode Kruis, Unicef, Oxfam, Artsen Zonder Grenzen en Amnesty International daar zelf geld in. Net als in Nederland zetten in  andere landen ook de beroemdheden zich in voor de slachtoffers van de orkaan. Dat doen ze voornamelijk door via Twitter en Facebook hun fans te vragen ook te geven, zoals voetballer David Beckham en zangeres Katy Perry. Ook doen ze zelf donaties. De Amerikaanse actrice Jessica Alba heeft een ‘genereuze donatie’ beloofd en The Streisand Foundation van zangeres Barbra Streisand heeft ook een gift aangekondigd. Paus Franciscus doet mee, met 150.000 dollar en ook bedrijven geven geld. Zo gaf Sony ruim 100.000 euro. IKEA was met een gift van 2 miljoen euro zelfs guller dan heel China (1,4 miljoen). Veel landen stellen rechtstreeks geld beschikbaar voor noodhulp, maar ook daarin zijn verschillen. Amerika heeft meer dan 14 miljoen euro uitgetrokken en stuurt een vliegdekschip, Japan geeft ruim 7 miljoen euro en Australië heeft meer dan 20 miljoen euro uitgetrokken voor hulp in het rampgebied. Nederland doneert zeker 5,5 miljoen euro aan de Filipijnen, maar de opbrengst wordt dit keer niet verdubbeld door kabinet. De hoogste opbrengst tot nu toe bedroeg 208 miljoen euro voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Azië in 2004. Voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti in 2010 werd 111 miljoen euro opgehaald.
Noodhulp Het ingezamelde geld zal door de samenwerkende hulporganisaties (SHO) worden gebruikt voor hulp aan de slachtoffers in de Filipijnen. Zij verzorgen hulpgoederen. Zo zijn er bijvoorbeeld 6.100 tentzeilen naar Leyte gestuurd. Het geld is nodig voor voedsel en water, hygiënekits, medische hulp, vervoer en onderdak.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.