73

18 miljoen meer voor cultuur

Metropole orkest en Tropenmuseum behoren tot de gelukkigen

Minister Bussemaker trekt ruim 18 miljoen euro extra uit voor het cultuurbeleid. Ze is het met de Raad voor Cultuur eens dat er weer meer geld naar de sector moet gaan, al reserveert ze geen 29,5 miljoen, zoals de Raad had gevraagd. Het vorige kabinet bezuinigde fors op de cultuur; huidig VVD-fractieleider en toenmalig staatssecretaris Zijlstra was daar verantwoordelijk voor.

Dat meldt de NOS. Bussemaker presenteert later vandaag haar plan, maar inmiddels is al duidelijk dat dit betekent dat het Metropole orkest ook in de toekomst nog subsidie krijgt. Ook de rijksmusea krijgen meer geld, waardoor het Tropenmuseum open kan blijven.

Bussemaker heeft duidelijk gemaakt dat er een ‘evenwichtige spreiding van culturele voorzieningen over het land’ moet zijn. Daartoe kunnen culturele instellingen vanaf december een aanvraag voor subsidie doen. Twee belangrijke criteria bij de toekenning zijn enerzijds innovatie en ontwikkeling van jonge talenten en anderzijds het bereiken van een nieuw publiek. Daartoe zal meer geld worden besteed aan festivals.

Geef een reactie

Laatste reacties (73)