7

196 landen, 196 boeken

Leuk! Een lijst met voor elk land ter wereld een boek dat je gelezen moet hebben ... Journaliste neemt de proef op de som

Als je het kunt betalen kun je een wereldreis maken en alle 196 landen ter wereld bezoeken om zo de verschillende culturen te proeven. Of je kunt op vakantie gaan in je eigen fantasiewereld en de kruiden van India, de spoelzandvlaktes van IJsland of de kleine bikini’s in Brazilië inbeelden. Een andere goede optie: erover lezen zoals journaliste Ann Morgan deed.

De lijst
Ann Morgan verzamelde bij elk land een literair boek. Van Swaziland tot Nicaragua, van Brunei tot ons kleine Nederland. Het was niet altijd even makkelijk, zo schrijft ze op haar blog, omdat sommige landen een cultuur hebben waarin verhalen voornamelijk mondeling worden overgebracht. Andere landen hebben op hun beurt overheden die niet zo gretig zijn op het uitgeven van eigen werken in Westerse landen.

En dan zijn er nog de voorwaarden waar de lijst aan moet voldoen. Wat maakt een literair werk echt Slowaaks? Komt de schrijver uit Slowakije? Is het werk er geschreven? Moet het boek over Slowakije gaan, of mag het ook een ander land als onderwerp hebben?

Enfin, het is Morgan gelukt een mooie lijst samen te stellen van must read boeken. En de lijst blijft alsmaar groeien. Mocht je voor je vakantie geen idee hebben welk boek je wil lezen, maak dan je keuze uit de lijst. Blijf je dit jaar thuis? Dan is dit wellicht een mooie manier om je toch nog op vakantie te wanen. Bovendien: aan de zon zal het niet liggen.

Voor de nieuwsgierigen, bij Nederland staan:

Harry Mulisch, De Ontdekking van de Hemel
Cees Noteboom, Paradijs Verloren
Gerbrand Bakker Perenbomen bloeien wit
Kader Abdolah Het Huis van de Moskee
Jan van Mersbergen, Morgen zijn we in Pamplona
Arthur Japin, de zwarte met het witte hart
Tommy Wieringa, Caesarion
Bernlef, Hersenschimmen
Jan Wolkers, Turks Fruit

Ook schrijvers Tessa de Loo en Abdelkader Benali staan op de lijst. Van hen staat er echter geen werk bij.

De hele lijst bekijken kan hier

Geef een reactie

Laatste reacties (7)