41

20.000 demonstranten in Wenen voor humaan asielbeleid

Aartsbisschop: 'We hebben genoeg van de doden, het lijden en de vervolging.'

Zo’n 20.000 mensen zijn maandag bijeengekomen in Wenen om te protesteren tegen de slechte behandeling van migranten en vluchtelingen door overheden als gevolg van een in hun ogen inhumaan asielbeleid. Het protest volgt op de ontdekking van een achtergelaten vrachtwagen met daarin de lichamen van 71 omgekomen migranten, vorige week in de buurt van de grens met Hongarije.

De demonstranten kwamen samen op het station Westbahnhof, waar treinen met daarin honderden migranten op doorreis vanuit Boedapest stonden. Op het Weense station werden zij urenlang tegengehouden door de Oostenrijkse politie, voor zij konden doorreizen naar Salzburg of München in het zuiden van Duitsland. De migranten werden op het station welkom geheten door de demonstranten, die van daaruit doortrokken naar de kathedraal waar een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van het incident bij de grens plaatsvond. 

De herdenkingsdienst werd bijgewoond door verschillende Oostenrijkse politici. Daar werden zij toegesproken door kardinaal Christoph Schoenborn, de aartsbisschop van Wenen: ‘We hebben er genoeg van. Genoeg van de doden, het lijden en de vervolging.’ 

De kardinaal noemde de lijdensweg van de omgekomen migranten, waaronder vier kinderen, ‘te pijnlijk om over na te denken’.

Beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (41)