54

20 miljoen extra voor armoedebestrijding

Nadruk moet liggen bij het helpen van kinderen ... Een op de negen kinderen groeit op in armoede. 

Het kabinet trekt dit jaar 20 miljoen euro extra uit voor armoedebestrijding. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken wil met het geld armoede tegengaan en schuldhulp aanbieden. Dit schrijft ze woensdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Het grootste gedeelte van het geld zal naar de gemeenten gaan. Zij hebben de belangrijkste taak als het gaat om het bestrijden van armoede. De nadruk moet hierbij liggen op de kinderen.
Met het geld hoopt Klijnsma dat vooral het voorkomen van schulden en het vroegtijdig signaleren van betalingsproblemen worden aangepakt. Ze vraagt gemeenten, schuldeisers, deurwaarders, waterbedrijven, energieleveranciers, woningcorporaties en zorgverzekeraars dan ook op om samen werken zodat schulden in een zo vroeg mogelijk stadium kunnen worden gesignaleerd.

Vorige week nog, adviseerde kinderombudsman Marc Dullaaert, een speciaal kindpakket samen te stellen zodat kinderen wiens ouders geen geld hebben, toch fatsoenlijk kunnen opgroeien. Het kindpakket moet ervoor zorgen dat kinderen ook met het openbaar vervoer kunnen, een bibliotheekpas kunnen aanvragen of zwemles kunnen nemen. Volgens de staatssecretaris hebben 26 gemeenten al aangegeven een kindpakket te willen invoeren.
Een op de negen kinderen groeit op in armoede. Bij de bestrijding hiervan spelen gemeenten een grote rol. In totaal zouden 380.000 kinderen in Nederland onder de armoedegrens leven.
Kinderombudsman Marc Dullaert startte in februari een digitaal meldpunt. Hiermee wilde hij onderzoeken hoe kinderen armoede ervaren en hoe effectief het armoedebeleid voor ze is. Op de website konden kinderen van 8 tot 18 jaar hun verhaal vertellen. Uit ongeveer 700 reacties blijkt dat de kinderen niet iedere dag een warme maaltijd krijgen en geen nieuwe kleding.

Geef een reactie

Laatste reacties (54)