Laatste update 13:17
44

20 miljoen immigranten met verblijfsstatus niet meer veilig in Verenigde Staten

Terwijl honderden kinderen onder erbarmelijke omstandigheden worden vastgehouden en nog steeds niet herenigd zijn met hun ouders, wordt het volgende plan van de regering Trump om immigranten te intimideren en deporteren alweer uitgerold. Het bestaan van immigranten die legaal in de Verenigde Staten wonen en werken, die in afwachting zijn van een verblijfsvergunning (Green Card), al een Green Card hebben, of die zelfs Amerikaans staatsburger willen worden, staat ineens op losse schroeven nu nieuw beleid bekend wordt waaronder alle immigranten die ooit gebruik hebben gemaakt van sociale voorzieningen als publieke ziektekostenverzekeringen, financiële bijstand of voedselbonnen voortaan niet meer in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning en het staatsburgerschap. Zo’n 20 miljoen mensen worden mogelijk getroffen door het beleid, dat ergens in de komende weken in werking zal treden.

Het plan is een herdefinitie en extreme uitbreiding van het uit 1800 stammende ‘public charge’-principe, dat de regering in staat stelt om maatregelen te nemen tegen immigranten die niet in staat zouden zijn om bij te dragen aan het systeem. Daarom is er ook geen parlementaire goedkeuring nodig. De extreme interpretatie van Miller zorgt echter dat immigranten die tot wel 250 procent van het inkomen op de armoedegrens verdienen bestempeld worden als onrendabel en deportatiekandidaat. Iemand die bijvoorbeeld al tientallen jaren inwoner is van de Verenigde Staten, belasting betaalt, huiseigenaar is en 80 uur per week werkt, loopt nu ineens het risico uitgezet te worden omdat hij ooit gebruik heeft gemaakt van een sociale verzekering voor zijn gehandicapte dochter.

Het is de zoveelste xenofobe maatregel van de regering Trump uit de koker van de uiterst rechtse hardliner Stephen Miller, die ook het immigratieverbod voor mensen uit hoofdzakelijk moslimlanden (de zogenoemde moslimban) verzon. Ondertussen worden er nog steeds kinderen van hun familie gescheiden aan de grens. Kinderen in kooien gestopt. Kinderen verwaarloosd, met de dood tot gevolg. Kinderen gedrogeerd. Ouders gedwongen of misleid om hun ouderlijke rechten weg te tekenen. En wordt er jacht gemaakt op immigranten door ICE (ook al hebben ze een juridische status die hen verblijf toekent) en een speciale taskforce die genaturaliseerde Amerikanen hun rechten wil afpakken en deporteren.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)