Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

2013, het jaar zonder zomer

  •  
28-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
regen_300.jpg
Frans weerkanaal komt met onheilstijding: dit jaar geen zomer ... Fenomeen leidde in 1816 tot rampjaar
Volgens het Franse weerkanaal La Chaîne Météo hoeven we niet meer op een zomer te rekenen. Op basis van statistieken en andere gegevens constateren de meteorlogen dat de zomer koud en nat wordt met in augustus een geseling van zware stormen.
Volgens de weermensen is er een grote kans, zo’n 70 procent, dat het de komende maanden koud en nat blijft. In 1816 was ook zo’n jaar ‘zonder zomer’ wat leidde tot forse misoogsten.
De Noordzee, het Kanaal en de Atlantische Oceaan zijn nu kouder dan normaal waardoor warmte richting Oosteuropa wordt gedrongen. Er komen wel een paar hete pieken maar volgens de onderzoekers is inmiddels duidelijk dat zo’n plotselingen stijging meteen leidt tot noodweer waardoor er snelle afkoeling optreedt. De meteo wil wildere speculaties vermijden en wijst op een waarschijnlijk patroon van rotweer dat afgewisseld wordt door korte periodes van mooi weer die snel gevolgd worden door storm en regen.
Pas in september, oktober wordt het weer mooi.
De Newe Yorkse cello-gothic groep Rasputina maakte een nummer over de gruwelzomer 1816, die song kan dus misschien in de remake (video).
cc-foto:  Hartwig HKD

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.