Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

2013: weg met de taboes

  •  
31-12-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
nieuwjaar300.jpg
De Joop-redactie blikt nog één keer terug op 2013
Het zit er bijna op. Nog een paar uur te gaan dan nemen we afscheid van 2013. Nieuw-Zeeland, Samoa en Australië gingen ons voor en stapten als eersten het nieuwe jaar in. De redactie van Joop wenst iedereen een fijne jaarwisseling en een mooi en gezond 2014. Maar voordat het zover is, blikken we nog één keer terug.
RTEmagicC_opening850.jpg
Racisme 2013 was het jaar waarin racisme bespreekbaar werd. Zo schokte een grootmoeder Nederland met haar ingezonden brief in de Volkskrant. De titel: ‘Mijn donkere kleinzoons’. Ze schreef onder meer:
Maar mijn donkere jongens lopen tegen problemen aan die de blonde jongens totaal onbekend zijn. Om te beginnen de identiteitskaart: nooit kan mijn oudste donkere kleinzoon die vergeten, hij wordt geregeld aangehouden om die te laten zien. Wanneer? Nou gewoon op het station of als een agent daar zin in heeft.
De redactie van Joop sprak met oma Zonneveld (76) over haar ervaringen en die van haar kleinzoons. Het artikel werd bijna 120.000 keer gelezen.
In het racisme-debat waren het, behalve Zwarte Piet , een reeds incidenten die, toeval of niet, bij RTL plaatsvonden die de gemoederen bezig hielden; Gordons nummer 39 , de uithaal van Jack Spijkerman naar Humberto Tan en de zeer pijnlijke ‘grap’ over slavernij van Daphne Bunskoek.
“Nederland, grow the fuck up!” schreef columniste Joyce Diel in haar analyse van het racisme-debat. “Onze cultuur is heilig en onze beroemdheden maken we alleen belachelijk in de Privé en Story.” Velen vonden het prima dat Gordon een Chinese operazanger belachelijk maakte vanwege zijn afkomst, maar kritiek op de zanger – ho! hee! – dat kon natuurlijk niet. Dat is het land te klein, schreef Diel.
Maar niet alleen over discriminatie op basis van etniciteit werd flink gediscussieerd. Mark Wagemakers, Joops culinaire Foodporn-auteur, schreef een relaas over homoseksualiteit , Marokkaanse potenrammers en hoe wij, als samenleving, omgaan met minderheden. Pijnlijk concludeerde hij, in het meer dan 70.000 keer gelezen artikel, dat waar mensen samen moeten leven, klappen vallen. Voor 2014 blijft hij hoop houden en roept hij op tot ‘leven en laten leven’.
Privacy Julian Assange ging hem met Wikileaks al voor, maar dankzij klokkenluider Edward Snowden zijn we in 2013 het belang van privacy pas echt serieus gaan nemen. Mede dankzij Snowden is nu bekend dat de Verenigde Staten wereldwijd aftapt wie het wil. Van de Duitse bondskanselier Angela Merkel tot de paus.
Om meer inzicht te geven in het belang van bescherming van kwetsbare persoonsgegevens, schoof Ancilla Tillia aan tafel bij RTL Late Night. Daar kreeg ze het echter aan de stok met, daar is hij weer, zanger Gordon. In een open brief op Joop legt ze uit wat ze bij RTL eigenlijk had willen zeggen. “Het lijken kleine berichtjes in de krant, maar de laatste tien jaar zijn er grote stukken van onze privacy afgebrokkeld”, aldus Tillia. Ze somt een reeks op, van het Elektronisch Patiënten Dossier EPD tot het kind-dossier, het preventief fouilleren op straat tot de ov-chipkaart, van verplicht betalen met pinpas, tot oogscanners op het vliegveld, van de kentekenscanners tot je postcode bij de bouwmarkt of je klantenkaart bij de supermarkt.
Rusland Ook is het afgelopen jaar veel te doen geweest om Rusland. Het land verwelkomde klokkenluider Snowden weliswaar met open armen, maar wist op ieder ander vlak de rest van het Westen tegen zich in het harnas te jagen. Hoewel 2013 ook het Nederland-Ruslandjaar was, was het vooral een rumoerig jaar. Te beginnen doordat Rusland besloot homo-‘propaganda’ strafbaar te stellen. Dat leidde tot een grote demonstratie tegen Poetin bij zijn komst naar Amsterdam. Ook werd in Nederland een Russische diplomaat gearresteerd, terwijl in Rusland bij een Nederlandse diplomaat werd ingebroken en hij in elkaar werd geslagen. Twee Nederlandse Greenpeace activisten werden samen met 28 anderen opgepakt en aangeklaagd in internationale wateren, terwijl ze demonstreerden tegen geplande boringen van het Russische staatsbedrijf Gazprom.
Seksisme 2013 was ook het jaar waarin Joop-redacteur Hasna El Maroudi respect eiste. Ze ageerde in haar opiniestuk tegen de MILF-award van radio 538 en vroeg zich hardop af: “Wanneer zijn we het leuk en ‘grappig’ gaan vinden om ‘neukbaar’ gevonden te worden?” Haar artikel maakte heel wat los, waarna des Joops de discussie rondom vrouwelijkheid, de seksualisering van de vrouw en wannabe MILFS los barstte.
Al met al was 2013 een bewogen jaar waarin zo nu en dan is gepolariseerd, maar waarin uiteindelijk gevoelige onderwerpen uit de taboesfeer zijn gehaald. Onderwerpen die nu besproken kunnen worden. De redactie van Joop kijkt dan ook uit naar 2014, een jaar dat nu al belooft gevuld te zullen zijn met opinies en discussies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.