Laatste update 11:06
48

2017 was een vreselijk jaar voor kinderen in conflictgebieden

Zo tegen het einde van elk jaar wordt de balans opgemaakt over het voorgaande jaar. De gewoonte is om de successen te benadrukken, maar wat als het voorgaande jaar vooral kommer en kwel was? Unicef kijkt bijvoorbeeld terug op een vreselijk jaar voor kinderen in conflictgebieden. Er valt heus het één en ander te vieren, maar voor 2018 is het goed om niet uit het oog te verliezen dat wat beter kan.

Unicef-directeur Manuel Fontaine neemt van de gelegenheid en de traditie van het terugblikken dan ook gebruik om te benadrukken dat kinderen in 2017 nog meer zijn ingezet als oorlogswapens. Ze worden bijvoorbeeld gerekruteerd om mee te vechten, of gedwongen om zelfmoordaanslagen te plegen en gebruikt als menselijk schild. Kinderen zijn bij de oorlogen in Irak, Syrië, Jemen, Myanmar, Zuid-Soedan en Nigeria vrij letterlijk tactiek geworden voor de oorlogvoering. Van verkrachtingen, gedwongen huwelijken, tot slavernij en ontvoeringen; kinderen worden ervoor ingezet. Maar naast direct, zijn ze ook indirect de dupe; door oorlogen zijn basisrechten als eten, schoon water en hygiëne in sommige gebieden niet beschikbaar.

In cijfers:

– Zeker 135 kinderen zijn in Nigeria, Chad, Niger en Kameroen door terreurgroep Boko Haram ingezet als zelfmoordterroristen.
– 850.000 kinderen zijn weggejaagd van hun thuis in de Democratische Republiek Congo door politiek en militair geweld. 200 gezondheidscentra en 400 scholen zijn het doelwit van aanvallen geweest.
– 1.800 kinderen zijn tijdens de eerste tien maanden van het jaar in Somalië gerekruteerd om te vechten.
– Sinds 2013 zijn al 19.000 kinderen gedwongen om deel uit te maken van gewapende groeperingen in Zuid-Soedan.
– 5.000 kinderen zijn gewond of overleden sinds het begin van de oorlog in Jemen, drie jaar geleden. 1,8 miljoen kinderen leven er dit jaar in een hongersnood.
– In de eerste negen maanden van het jaar zijn in Afghanistan 700 kinderen omgekomen tijdens de gevechten.
– Rohingya-kinderen in Myanmar zijn systematisch het slachtoffer geweest van geweld en zijn weggejaagd uit hun huizen. 650.000 Rohingya zijn gevlucht naar buurland Bangladesh, naar schatting de helft van hen is jonger dan 18 jaar.
– In het oosten van Oekraïne leven 220.000 kinderen dagelijks met de dreiging van landmijnen en andere niet-geëxplodeerde bommen van de oorlog.

Kinderen van Syriëgangers
De NOS bericht donderdag over het lot van kinderen van Syriëgangers, op basis van het verhaal van Linda (gefingeerde naam), wier dochter met haar man en drie kinderen naar het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat in Syrië vertrok, terwijl ze zwanger was van een vierde kind. Haar man sneuvelde in het kalifaat, met haar nieuwe echtgenoot – inmiddels ook gesneuveld – kreeg ze een vijfde kind. De kinderen zijn enerzijds de dupe van de beslissingen van de ouders, anderzijds worden ze door de Nederlandse overheid aan hun lot overgelaten, zo blijkt uit het beeld dat de NOS schetst:

Linda vraagt de Nederlandse autoriteiten om hulp bij het ophalen van de kinderen uit Syrië en Irak. Maar het standpunt van de overheid is duidelijk: Syriëgangers worden niet geholpen met hun terugkeer.

Ze kunnen zich melden bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in Turkije. Van daaruit worden zij door de marechaussee terug naar Nederland gebracht, vastgezet en vervolgd.

Volgens onderzoekster Marion van San van de Erasmus Universiteit – die al jaren contact onderhoudt met Syriëgangers en hun familie in Nederland en België – is het nagenoeg onmogelijk voor moeders met kinderen om het strijdgebied te verlaten.

Het is nagenoeg onmogelijk een Nederlandse post te bereiken. Het zou een jongeman alleen kunnen lukken. Maar een vrouw met vier of vijf kinderen slaagt er natuurlijk nooit in om zo’n post te bereiken.

De Nederlandse overheid erkent dat kinderen in eerste instantie als slachtoffer worden gezien van de keuze die hun ouders maakten, maar vooral jongetjes vanaf de leeftijd van negen jaar worden óók als gevaar beschouwd, omdat IS kinderen vanaf die leeftijd traint en mogelijk ook meeneemt naar het front. In Nederland zullen kinderen vanaf die leeftijd naar alle waarschijnlijkheid in een jeugdinrichting worden geplaatst. Vanaf de leeftijd van 12 jaar kunnen ze worden vervolgd.

Bron: Unicef waarschuwt na “vreselijk 2017”: “Kinderen steeds vaker ingezet als oorlogswapens”

cc-foto: European Commission

Geef een reactie

Laatste reacties (48)