Laatste update 19:37
10

2018 gevaarlijkste jaar voor journalisten ooit

In 2018 zijn meer journalisten vermoord, gemarteld of anderzijds slachtoffer geworden van geweld dan in elk ander jaar tot nu toe. Volgens een nieuw rapport van Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG) hebben journalisten het afgelopen jaar te maken gehad met ‘een niet eerder voorgekomen niveau van vijandigheid’.

Maar liefst tachtig journalisten werden dit jaar gedood. Uit onderzoek blijkt dat 61 procent van hen vermoord werd expliciet vanwege hun werk, 39 procent werd gedood terwijl ze hun werk deden. 348 journalisten werden opgesloten of zaten dat al, zestig journalisten werden gegijzeld. Het rapport laat ook een duidelijk verband zien tussen het toegenomen aantal geweldsmisdrijven tegen journalisten en aanvallen op de media door vooraanstaande figuren zoals de Amerikaanse president Donald Trump die voortdurend aan de pers refereert als “vijanden van het volk”.

In een verklaring bij het rapport schreef secretaris-generaal Christophe Deloire van VZG:

De haat tegen journalisten die wordt geuit, en soms zeer openlijk wordt verkondigd door gewetenloze politici, religieuze leiders en zakenlieden, heeft tragische gevolgen op dit gebied en wordt weerspiegeld in deze verontrustende toename van aanvallen op journalisten.

In de afgelopen tien jaar werden ruim zevenhonderd journalisten gedood. 2018 is het eerste jaar waarin de Verenigde Staten in de lijst staan van gevaarlijkste landen voor journalisten. Zes van hen vonden het afgelopen jaar de dood: vier werden in juni vermoord op de redactie van de Capital Gazette in Maryland, een maand eerder verongelukten twee journalisten die verslag deden van noodweer in de staat North Carolina. Aanvoerder van de lijst is Afghanistan. Daar kwamen vijftien journalisten om het leven, tien van hen bij een serie aanslagen in Kaboel, opgeëist door IS. Afghanistan wordt op de voet gevolgd door Syrië (11), Mexico (9) en Jemen (8).

Bron: VZG

China blijft koploper qua gevangennemen van journalisten. Daar zaten in 2018 zestig journalisten in de gevangenis. Daarna volgen Egypte (38), Turkije (33), Iran (28) en Saoedi-Arabië (28). Vorige week maakte het tijdschrift Time Magazine bekend dat hun “persoon van het jaar” naar The Guardians and the war on truth ging, journalisten die vanwege hun werk doelwit van geweld en intimidatie worden. Op de cover van het blad werd onder meer de vermoorde Washington Post-columnist Jamal Khashoggi afgebeeld.

Bron: CNN / Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (10)