164

21.000.000.000.000 dollar verstopt in belastingparadijzen

Studie wijst uit: Zeker 17 biljoen euro en maximaal 32 biljoen dollar weggestopt... Superrijken ontlopen belasting

Uit een grote studie blijkt dat een wereldwijde elite van superrijken eind 2010 ten minste 21 biljoen dollar (ruim 17 biljoen euro) verborgen heeft gehouden in ‘geheime belastingparadijzen’. Dat meldt de BBC. Het bedrag is een voorzichtige aanname, de werkelijke omvang kan zelfs rond de 32 biljoen dollar zijn.

James Henry, voormalig hoofdeconoom van het Amerikaanse consultancybureau McKinsey deed onderzoek naar de verborgen gelden, in opdracht van de internationale beweging Tax Justice Network. In zijn onderzoek, ‘The price of Offshore Revisited’, concludeert hij nu dat zeer grote bedragen weggestopt zijn in geheime belastingparadijzen.

Henry gebruikte voor zijn onderzoek gegevens van de Bank voor Internationale Betalingen, het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en nationale overheden. In het onderzoek wordt overigens alleen financiële rijkdom meegeteld. Andere activa als vastgoed en jachten, zijn buiten beschouwing gehouden.

Het totale bedrag is gelijk aan de economieën van de Verenigde Staten en Japan tezamen. Henry verklaart tegenover BBC:

De verloren belastinginkomsten, geïmpliceerd door onze schattingen, zijn enorm. Het is groot genoeg om een significant verschil te maken voor de financiën van een groot aantal landen.

Op de Vlaamse website De Wereld Morgen valt te lezen hoeveel de bank BNP Parisbas, waarvan de Belgische overheid de grootste aandeelhouder is, voor zijn klanten in belastingparadijzen verstopt. Maar liefst 547 miljard dollar. De bank is daarmee de zesde bank ter wereld in die schaduwsector.

Hoe dit kan? “De rijkdom van die elite wordt beschermd door een goedbetaalde, ijverige schare van professionals in de legale wereld van de privébanken die gebruik maken van de groeiende grenzeloosheid en zorgeloosheid van de globale economie”, aldus James Henry.

Het onderzoek van James Henry vind je hier.

cc-foto: Marco Facci

Geef een reactie

Laatste reacties (164)