334

-22,8 graden vorst, koudegolf nabij

UPDATE: Afgelopen kwart eeuw was het niet zo koud ... Minister Schultz (Infrastructuur) op het matje geroepen ... Kamer vindt het 'onvoorstelbaar' en 'schandalig' dat Nederland door een middagje sneeuw platligt ... KNMI geeft code oranje voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en Friesland... Verkeer veel last van sneeuw...

In Marknesse, een dorp in de Noordoostpolder is zaterdagochtend om 7 uur een temperatuur van -22,8 graden gemeten …. Het verkeer heeft last van de sneeuw. Op de A6 bij Lelystad botsten vijftien auto’s op elkaar door de gladheid en ook op andere plaatsen zijn meldingen van ongelukken. Ook zijn er twee auto’s over de kop gegaan.

Sneeuw in Sonsbeek
Update zaterdag 08:30

Een temperatuur van -22,8 is de afgelopen 27 jaar niet meer gemeten. In 1942 werd het kouderecord gevestigd: -27,4. Nu.nl:

De extreme kou is vooral te danken aan het pak sneeuw dat vrijdag viel. Zaterdagnacht wordt het mogelijk opnieuw erg koud met temperaturen rond de -15. Zaterdag overdag schijnt de zon volop en is het -5 graden.

Zondag begint een koudegolf.

Op meerdere snelwegen geldt een maximum snelheid van 50 kilometer per uur. Ook op lokale wegen wordt op sommige plaatsen stapvoets gereden, zoals bijvoorbeeld op de Afsluitdijk.

Sneeuwschuivers
Strooiploegen van Rijkswaterstaat zijn in het hele land bezig om de wegen berijdbaar te houden. Door de sneeuwval kan het glad worden, zegt Rijkswaterstaat. Uit voorzorg staan er ook sneeuwschuivers klaar.
Op Schiphol ligt een dikke laag sneeuw. Daarom kunnen er minder vliegtuigen per uur vertrekken. Dat leidt tot vertragingen en ook zijn enkele vluchten geannuleerd.

Sprinters
De NS heeft vanwege de sneeuw de dienstregeling aangepast. Op een aantal trajecten in de Randstad en net daarbuiten, rijden minder Sprinters. De Intercity’s rijden bijna overal volgens de dienstregeling.

De NS hoopt dat door de maatregel geen opstoppingen ontstaan waardoor het treinverkeer kan vastlopen. Doordat er minder Sprinters rijden kan het drukker zijn in de treinen en moeten reizigers rekening houden met een langere reistijd. Vooral rond Den Haag, Rotterdam en Amsterdam wordt op sommige trajecten minder gereden.

Extreem weer
Eerder op de dag waarschuwde het KNMI al voor extreem weer. Voor de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland is code oranje afgegeven. Later werd ook voor de provincies Utrecht en Flevoland code oranje afgekondigd.

De verwachting is dat er zo’n 3 tot 5 centimeter sneeuw zal vallen, maar vooral in het westen kan er lokaal meer vallen. In het noorden is het inmiddels droog, maar er kan nog een enkele sneeuwbui voorkomen. Het sneeuwfront trekt in de loop van de dag van het noorden naar het zuiden en aan het einde van de midddag zal het bijna overal droog zijn. Vanavond daalt de temperatuur snel richting de -10 graden.

De ANWB verwacht vanmiddag en vanavond een zware spits. Vooral in de Randstad en in het zuiden, waar het tijdens de spits vermoedelijk zal sneeuwen.

De ANWB had het gisteren drukker dan het in tien jaar tijd heeft gehad. Door de kou waren er vooral veel problemen met accu’s.

Update 20.30 uur

De Kamer vindt het ‘onvoorstelbaar’ en ‘schandalig’ dat Nederland door een middagje sneeuw volkomen platligt. De PvdA, VVD, GroenLinks en SP eisen snel opheldering van minister Schultz van Infrastructuur.

PvdA Kamerlid Jacques Monasch vroeg zich af waarom er niet is geoefend door NS en ProRail. De sneeuwbui van vanmiddag was al vijf dagen geleden voorspeld. De SP vindt dat de NS medewerkers had moeten inhuren om reizigers te informeren. Ook voor GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent is de informatievoorziening een teleurstelling.

Minister Schultz heeft laten weten vanavond nog te reageren. “We moeten kijken wat de effecten zijn van de nieuwe methode die we nu volgen. De essentie daarvan is te voorkomen dat het treinverkeer totaal vastloopt.”

NOS: Verkeersoverlast door sneeuw

Fotocc: Joop van Dijk

Geef een reactie

Laatste reacties (334)