Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

23 burgemeesters, 1 manifest: reguleer wiet

  •  
27-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Wiet300.jpg
Burgemeesters presenteren wietmanifest ... Repressief beleid minister Opstelten werkt niet ... Regulering zou  criminaliteit terugdringen ... Initiatiefnemer Depla: dit gaat door alle partijen heen
De burgemeesters van 23 grote en kleine steden pleiten voor een landelijke regulering van wietteelt. Dat staat in het gezamenlijke manifest Joint Regulation. Nog eens negen andere burgemeesters overwegen het manifest te ondertekenen.
In het KRO-programma Brandpunt benadrukt initiatiefnemer Paul Depla, burgemeester van Heerlen, dat de steun voor een gereguleerde cannabisteelt dwars door de politieke partijen heen loopt. “Het gaat niet om partijpolitiek, het gaat om een oplossing voor de grote problemen waar wij als burgemeesters mee geconfronteerd worden”, zegt Depla:
Het is schandalig dat wij als bestuurders criminele netwerken de vrije ruimte geven en burgers in gevaar laten brengen. Dat moet echt stoppen.”
De 23 deelnemende burgemeesters ondertekenen het manifest vrijdag 31 januari in Utrecht, op een bijeenkomst over de regulering van wietteelt. Onder hen de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Maastricht, Eindhoven en Tilburg. Nog eens negen andere burgemeesters overwegen het manifest te ondertekenen.
De burgemeesters hekelen het drugsbeleid van minister Ivo Opstelten (Justitie). “De minister zet uitsluitend in op aanscherping van het repressieve beleid. Het biedt géén antwoord op de problemen waar wij al jarenlang mee worden geconfronteerd”, stellen zij in het manifest. Het is “papieren werkelijkheid” en dat is “onacceptabel”, want de volksgezondheid, de leefbaarheid en veiligheid in hun steden staat op het spel.
Het argument van minister Opstelten dat internationale verdragen gereguleerde wietteelt niet zouden toestaan, wordt door deskundigen in het manifest weersproken. In KRO Brandpunt zegt de Groningse hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer:
In die verdragen zit een escape: het is strafbaar maar je hoeft niet te vervolgen. Daar hebben wij gebruik van gemaakt bij verkoop aan de voordeur en dat zou je ook bij de teelt kunnen doen.
Er zijn in Nederland 30.000 illegale hennepkwekerijen. Deze tappen jaarlijks voor 180 miljoen euro aan stroom af en veroorzaken een kwart van de branden in de Nederlandse binnensteden.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.