19

25.000 mensen ontvluchten Ramadi

IS neemt Iraakse stad in ... 'Straten liggen bezaaid met lijken'

Dit weekend viel de stad in handen van de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS)

Tegen de 25.000 mensen zijn op de been in een poging IS te ontvluchten, aldus de VN
De meeste vluchtelingen trekken naar het oosten, richting de ongeveer 110 kilometer verderop gelegen hoofdstad Bagdad, zo zegt het regionale kantoor van het VN-coördinatiebureau voor humanitaire zaken (Ocha) maandag.

De val van de provinciehoofdstad is een grote nederlaag voor het Iraakse leger, dat Ramadi niet wist te behouden. Op videobeelden is te zien hoe Iraakse militairen met Humvees, trucks en andere voertuigen vluchten voor IS. Ook veel burgers zijn op de vlucht geslagen. .

De terreurgroep IS had afgelopen weekend na hevige gevechten de stad Ramadi onder controle gekregen. Vervolgens bevrijdden ze tientallen aanhangers uit een militaire gevangenis, zo werd ook vernomen in Iraakse militaire kringen.

Volgens de VN zijn sommige Irakezen voor de tweede keer op de vlucht geslagen voor IS. Duizenden families hebben eerder al hun huis in Ramadi moeten verlaten toen IS richting de stad trok. Later keerden ze terug, maar nu de gevechten opnieuw zijn uitgebroken, moeten ze weer weg.

Massaexecuties

Bij de val van Ramadi zijn ongeveer vijfhonderd mensen om het leven gekomen, zowel burgers als Iraakse militairen. Strijders van de extremistische groep Islamitische Staat zouden massaexecuties hebben uitgevoerd en de straten liggen bezaaid met lijken. 

Na de verovering van Ramadi heeft IS tientallen aanhangers uit de militaire gevangenis in de stad bevrijd. De beweging zou ook veel wapens, pantservoertuigen en andere wagens op het leger hebben buitgemaakt. 

‘Wij hebben nog geen nauwkeurige telling van de doden’, zei Muhannad Haimour, woordvoerder van de gouverneur van de provincie Anbar. ‘We schatten dat vijfhonderd mensen zijn vermoord, zowel burgers als militairen, en dat zo’n achtduizend mensen de stad zijn ontvlucht.’ De schattingen gelden voor de afgelopen drie dagen, toen de eindfase van de strijd om Ramadi begon. In april vluchtten al 114 duizend inwoners van de stad en omliggende dorpen.

Zelfmoordcommando’s

IS zette gisteren zelfmoordcommando’s met autobommen in om het legerhoofdkwartier in het district Malaab in Ramadi te veroveren. Een politieman bij het hoofdkwartier zei dat de militairen tientallen voertuigen en artilleriestukken en een grote hoeveelheid vuurwapens hebben achtergelaten. Op een website van militanten was te lezen dat zij onder meer tanks en raketwerpers hadden buitgemaakt.


Volkskrant: 
Verenigde Staten: val van Ramadi is ‘tegenslag’

Geef een reactie

Laatste reacties (19)