Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

27 en ongetrouwd? Dit is wat Chinese 'overgebleven vrouwen' te zeggen hebben

  •  
11-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
356 keer bekeken
  •  
In China is een reclame over ‘sheng nu’, oftewel ‘overgebleven vrouwen’ viraal gegaan. In het land worden ongetrouwde vrouwen boven de 27 gestigmatiseerd en als ongewild en eenzaam bestempeld. Het niet-trouwen zou zelfs een teken van respectloosheid naar de ouders toe zijn. In de video confronteren een aantal van deze vrouwen hun familie met de seksistische norm die alleen voor meisjes geldt.
Het filmpje is gemaakt door een Japans merk. Volgens de voorzitter is de advertentie onderdeel van ‘een wereldwijde campagne ter inspiratie en empowerment van vrouwen om hun eigen lot vorm te geven’.
"De film besteedt aandacht aan het probleem van getalenteerde en moedige Chinese vrouwen die onder druk gezet worden om te trouwen voordat ze 27 zijn, uit angst als ‘sheng nu’ bestempeld te worden."
China’s regerende Communistische Partij probeert alleenstaande vrouwen aan te sporen om te trouwen, om de enorme onbalans als gevolg van de recent beëindigde één-kind-beleid te compenseren. Leta Hong Fincher, schrijver van het boek ‘Leftover women’ merkt dat genderongelijkheid steeds serieuzer wordt genomen en de vrouwen zelf het heft in eigen handen nemen.
Eind vorig jaar verscheen er ook een VICE -documentaire over ‘de overgebleven vrouwen’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.