102

29-jarige Syriëganger opgepakt voor moorden Joods Museum Brussel

UPDATE Verdachte had video bij zich waarin aanslag Joods Museum wordt opgeëist

De Franse politie heeft een verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel opgepakt. Het federaal parket in België heeft dit bevestigd en geeft later op de dag een persconferentie. De 29-jarige man werd vrijdag in de havenstad Marseille aangehouden. Hij komt uit het Franse Roubaix en heet Mehdi N., schrijft de Volkskrant bij monde van een bron dichtbij het onderzoek.


Update 17.00
Mehdi N. had bij zijn arrestatie een videoboodschap bij zich waarin de verantwoordelijkheid wordt opgeëist voor de schietpartij. Dat heeft justitie in België, het federaal parket, bekendgemaakt op de persconferentie. De NOS meldt:

Op het filmpje zijn kleren van de verdachte en wapens te zien en ook is iemand te horen die zegt dat hij de aanslag heeft gepleegd. Omdat er niemand in beeld komt, kan het parket niet met zekerheid zeggen of de verdachte ook de spreker is. De verdachte, een Fransman, weigert volgens justie een verklaring af te leggen.

Eerder
De verdachte zat in een bus die vanuit Amsterdam, via Brussel naar Frankrijk was gereden. Hij zou in 2013 in Syrië geweest zijn bij de jihadisten. Dat was ook de reden waarom de Franse veiligheidsdiensten hem in het oog hielden, aldus de Volkskrant. Bij zijn aanhouding zou hij een kalasjnikov en een revolver van hetzelfde type als bij de aanslag in Brussel gebruikt werden, bij zich hebben gehad

De Franse president François Hollande heeft de aanhouding ook bevestigd, meldt RTL Nieuws. In Frankrijk zouden zo’n 700 Syriëgangers rondlopen. Hij zei dat Frankrijk er alles aan doet om te voorkomen dat geradicaliseerde jongeren aanslagen plegen:

We houden die jihadisten in de gaten om ervoor te zorgen dat ze geen schade aanrichten als ze terugkomen van een strijd die niet van hen is, en zeker niet van ons

De boodschap aan deze jihadisten is ‘dat we ze bestrijden, ze bestrijden en bestrijden’, aldus de Franse president.

Bij de schietpartij vorige week zaterdag kwamen drie mensen om het leven. Een vierde bezweek later aan zijn verwondingen.

Volkskrant: Syriëstrijder opgepakt voor aanslag Joods Museum

Video NOS: Beelden vrijgegeven van dader aanslag Joods Museum

Geef een reactie

Laatste reacties (102)