Laatste update 15:55
43

29 kinderen en baby’s gestorven van de kou in Syrisch vluchtelingenkamp

Zeker 29 kinderen en baby’s zijn de afgelopen weken om het leven gekomen in vluchtelingenkamp Al-Hol, met name door onderkoeling. Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich ernstige zorgen over de verslechterende situatie in het vluchtelingenkamp in het noordoosten van Syrië, waar zich de laatste twee maanden 23.000 nieuwe vluchtelingen hebben gemeld. De groep bestaat hoofdzakelijk uit vrouwen en kinderen, van wie velen ondervoed en uitgeput zijn.

Het grootste probleem is dat de vluchtelingen vaak enkele dagen onderweg zijn naar het kamp, om na aankomst nog een aantal nachten in de open lucht door te moeten brengen – zonder tenten, dekens of verwarming – in afwachting van screening en onderzoek. Gezien de grote instroom barst het kamp uit zijn voegen en is een schrijnend tekort aan tenten, latrines en sanitaire voorzieningen ontstaan.

Een Syrische vertegenwoordiger van de hulpverlenersorganisatie noemt de situatie ‘hartverscheurend’:

Kinderen sterven aan onderkoeling terwijl hun families vluchten naar de veiligheid. We roepen alle partijen op om ons ongehinderd toegang te geven tot het kamp om deze mensen te bereiken en hen de hulp te bieden de ze hard nodig hebben.

De WHO wil ambulances en medisch personeel opstellen langs de route, en bussen die families met jonge kinderen naar het kamp kunnen vervoeren. Het is echter lastig om die hulp daar te krijgen, gezien de gevaarlijke situatie en stroeve bureaucratie in het gebied.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)