48

‘3.000 Europese jihadisten vechten voor IS’

Antiterreurchef Gilles de Kerchove van de Europese Unie waarschuwt voor meer aanslagen 

De steun van het westen aan de internationale gevechtseenheid tegen IS groeit en daarmee ook het aantal vergeldingen van extremisten op het westen, zegt Antiterreurchef Gilles de Kerchove van de Europese Unie. In totaal gaat het volgens hem om 3.000 Europese jihadisten die voor IS vechten of hebben gevochten.

De Kerchove zegt in een interview met de BBC dat het niet ondenkbaar is dat het extermisme van IS concurrerend werkt. Zo kan de opkomst van IS leiden tot actie van al-Qaeda om te laten zien dat zij er ook nog toe doen. “Ik denk dat we dat moeten erkennen”, zegt hij in het interview.

Dat het gevaar op meer aanslagen niet uit de lucht is gegrepen, verklaart De Kerchove aan de hand van wat er afgelopen week gebeurde met een Franse man in Algerije. IS had vooraf gewaarschuwd voor vergeldingsactie omdat de Franse luchtmacht onderdeel uitmaakt van de internationale gevechtseenheid. De man werd onthoofd zoals IS aangekondigd had.

In Nederland is er volgens het Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) nog geen enkele reden om angstig te zijn voor aanslagen. Woordvoerder Dick Schoof zegt dat er pas reden is tot ‘paniek’ bij concrete aanwijzingen, maar die zijn er nog niet.

In New York is er wel extra aanleiding. In de metro en op straat wordt meer politie ingezet vanwege de waarschuwing van de Iraakse premier Haider al-Abadi dat IS-strijders aanslagen op metro in de stad zouden hebben beraamd.
De internationale gevechtseenheid onder leiding van Amerika hebben de afgelopen weken meer dan 200 doelen in Irak gebombardeerd om IS dwars te zitten. Afgelopen maandag begonnen ook de luchtaanvallen op Syrië.

Vandaag werd bekend dat ook Denemarken 7 F-16’s stuurt en de Britse premier Cameron opende zijn speech in het Lagerhuis met het betoog dat zijn land zich opmaakt voor een jarenlang gevecht tegen IS. Later vandaag stemt het Britse parlement over luchtaanvallen op Irak.

BBC: Islamic State crisis: ‘3,000 European jihadists join fight’

Geef een reactie

Laatste reacties (48)