625

3 aanhoudingen in België in verband met aanslagen Parijs

Update: deel van de daders geïdentificeerd ... Eerder: Hollande: 'Laffe aanslagen Parijs zijn oorlogsdaden IS' ... 129 dodelijke slachtoffers en nog 352 gewonden in het ziekenhuis, waarvan 98 ernstig

In Parijs zijn tientallen doden gevallen door bomaanslagen en simultane schietpartijen met kalasjnikovs door terroristen. Volgens de Franse media gaat het om minstens 150 doden. Een onbekend aantal mensen is gewond geraakt.


Laatste updates onderaan
De aanslagen vonden tegelijkertijd plaats in drie restaurants in het 10de arrondissement. Ook zijn meerdere explosies gemeld bij het Stade de France, waar het Franse nationale elftal een voetbalwedstrijd speelt tegen Duitsland. Dat zijn vermoedelijk granaten geweest. De Franse president Hollande is geëvacueerd naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken. 

In concertzaal Bataclan zouden op dit moment zeker 60 mensen worden gegijzeld. Anti-terreureenheden zijn in groten getale onderweg naar Bataclan.

Update: 23.05 uur: De Franse terreureenheden (RAID) zijn de concerthal binnengedrongen.
In voetbalstadion Stade de France is de wedstrijd stilgelegd. Publiek stroomt het veld op. 

Update 23.20 uur: Volgens CNN heeft een ooggetuige die zich in Bataclan bevindt, waar de gijzeling nog steeds bezig is, zijn er zeker zes tot acht gijzelnemers. Vanaf het dak klinken geweerschoten.
Associated Press (AP) maakt inmiddels melding van 40 doden. Bij winkelcentrum Les Halles in het hart van Parijs wordt melding gemaakt van een nieuwe schietpartij.

Update 23.40 uur: Franse media melden dat een van de schutters in Bataclan in het bezit is van explosieven. RAID probeert nog altijd toegang te krijgen tot de concertzaal.
Het Franse kabinet komt om middernacht bijeen voor een spoedberaad. 

Update 23.45: Het Britse SkyNews meldt dat in Bataclan gijzelaars een voor een worden doodgeschoten. Die berichten zijn echter niet bevestigd. Dat geldt ook voor een schietpartij die gaande zou zijn in de omgeving van museum het Louvre.

Update 0.00 uur: De Franse president Hollande geeft op dit moment een persconferentie. Hollande noemt de aanvallen ongekend, Frankrijk heeft de noodtoestand uitgeroepen, de grenzen worden gesloten. 

Hollande:

Er zijn terroristische aanvallen van een ongekende omvang aan de gang. Er zijn tientallen doden, er zijn nog meer gewonden, het is een verschrikking. We hebben, naar mijn besluit, alle mogelijke troepen gemobiliseerd zodat zij de terroristen kunnen uitschakelen en de veiligheid in de betrokken wijken kunnen herstellen.

Ik heb eveneens militaire versterkingen gevraagd. Ik heb eveneens de ministerraad bijeen geroepen. Twee beslissingen worden genomen:  de noodtoestand zal uitgeroepen worden, dat betekent dat meerdere plekken afgesloten worden, in bepaalde gebieden het verkeer verboden wordt. De noodtoestand geldt voor het hele gebied.

De tweede beslissing die ik heb genomen is het sluiten van de grenzen opdat de personen die deze misdaden hebben gepleegd aangehouden kunnen worden. Wij moeten medeleven en solidariteit tonen, maar ook de eenheid bewaren. 

Geconfronteerd met terreur moet Frankrijk sterk zijn, ze moet groot zijn. We moeten ook iedereen oproepen verantwoordelijkheid te tonen. Wat de terroristen willen is ons bang maken, ons met afgrijzen vervullen. Maar ze vinden een land tegenover zich dat weet hoe het zich moet verdedigen. We hebben de operaties nog niet beëindigd. Op dit moment bestormen de veiligheidstroepen een plek in Parijs.

Update: 0.30 uur: Volgens persbureau AFP heeft bij Stade de France eerder vanavond een zelfmoordbomaanslag plaatsgevonden. 
Het leger is inmiddels gearriveerd bij Bataclan. 

Update 0.40 uur: Veiligheidstroepen zijn aan de bestorming van Bataclan begonnen. Er wordt melding gemaakt van een hevig vuurgevecht binnen. Ondertussen worden mensen uit de concertzaal gehaald. Op bevel van de autoriteiten is het uitzenden van de beelden van de bestorming gestaakt.

Update 01.00 uur: Reuters meldt dat de bestorming van Bataclan voorbij is. Bij het bevrijden van de gijzelaars zijn twee terroristen gedood. Het aantal slachtoffers in de concerthal is niet bekend.

Update: 01:20 uur: AFP meldt zeker 100 doden binnen in Bataclan. Volgens getuigen hebben de terroristen niet alleen geschoten, maar zijn er ook granaten gegooid. De Parijse loco-burgemeester heeft in een persconferentie gezegd dat hij verwacht dat het dodental in de ochtend vele malen hoger zal blijken dan tot nu toe gemeld.
De band Eagles of Death, die vanavond een concert gaven in Bataclan, schrijven op Facebook dat hun band en crew nog niet compleet zijn en dat hun gedachten uitgaan naar alle betrokkenen.

Update 02.25 uur: Onder de twitter-hashtag #porteouverte openen inwoners van Parijs hun deuren voor mensen die in de chaos zijn gestrand. Ze roepen mensen op om langs te komen voor een slaapplek, of om gewoon even bij te komen en een kop thee te drinken.

De Franse Moslimraad heeft ‘met de grootste kracht’ de ‘verfoeilijke en verachtelijke aanvallen’ veroordeeld.

Update 22.45 uur: Een 26-jarige ooggetuige die met vijf vrienden in Bataclan aanwezig was:

‘Rond 22 uur werden er schoten gelost aan de achterkant van de zaal. Met vlagen. In eerste instantie had niemand het door omdat de muziek doorspeelde. Er ontstond verwarring en iedereen zocht dekking. Voor mij waren er twee schutters en er was er een op het balkon. Er klonken salvo’s dan weer stiltes. Ik zag niks want ik lag op de grond. Het kan een uur geduurd hebben of dertig seconden. Toen hoorde ik iemand van de beveiliging roepen dat iedereen hem moest volgen. Hij opende een deur aan de linkerzijde van de zaal en ik kon met andere mensen wegkomen. Dat was om 22:30. Anderen waren nog steeds binnen.’

Hollande
De Franse president François Hollande heeft in heel Frankrijk de noodtoestand afgekondigd en vergadert sinds 9 uur zaterdagochtend met de nationale veiligheidsraad van Frankrijk in Parijs over de situatie na de bloedige aanslagen vrijdagavond. Hollande zou dit weekeinde de bijeenkomst van de G20 in Turkije bijwonen, maar heeft de reis afgezegd. Er zijn vandaag 1.500 extra Franse soldaten op de been om de openbare ruimte en faciliteiten in Parijs te bewaken.

Getuigen
Le Monde-journalist Daniel Psenny woont vlakbij de Parijse concertzaal Le Bataclan waar gisteravond en vannacht vele tientallen doden vielen. Psenny filmde (Pas op! Link bevat schokkende beelden) wat hij op straat zag gebeuren. Ook de Amerikaanse radiojournalist Julian Pearce was getuige en in de concertzaal toen de terroristen gewapend met Kalasjnikovs binnenvielen. CNN sprak met hem:

De terroristen waren heel kalm, heel vastberaden. Ze herlaadden hun wapens twee tot drie keer. Ze riepen niets, ze zeiden niets. Ze droegen geen maskers. Ze droegen zwarte kleren en ze schoten op mensen die op de grond lagen, executeerden hen.”

Daders
Bij de aanslagen van vrijdagavond zijn zeker acht terroristen omgekomen. Zeven bliezen zichzelf op, één terrorist werd door de politie doodgeschoten voordat hij zijn bomgordel kon activeren. De Franse politie gaat er vanuit dat alle terroristen dood zijn. Over hun achtergrond is nog niets bekend, al heeft president Hollande gezegd te weten uit welke hoek de aanslagen komen. Tot nu toe heeft nog geen enkele organisatie de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Parijs opgeëist.

Kranten
De Franse pers is in shock na de reeks aanslagen in Parijs. De krantenkoppen zijn gitzwart: “Oorlog midden in Parijs”.

Update 10.40 uur:
Premier Mark Rutte komt vandaag samen met vicepremier Lodewijk Asscher en de  ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) om 11.30 uur bijeen op het ministerie van Veiligheid en Justitie voor overleg na de aanslagen in Parijs, aansluitend op ambtelijk overleg op het ministerie van Veiligheid en Justitie van de betrokken ministeries en diensten, zoals de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en inlichtingendienst AIVD. Na afloop geeft Rutte een verklaring, dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst zojuist bekend gemaakt.

Volgens persbureau Reuters heeft terreurgroep Islamitische Staat een video vrijgegeven waarin gezegd wordt dat Frankrijk geen vrede zal kennen, zo lang de bombardementen doorgaan.

Koning Willem-Alexander is ‘diep geschokt’ door de aanslagen in Parijs. In een verklaring laat hij weten:

Ik ben diep geschokt door de aanslagen gisteravond in Parijs. Nederland voelt zich nauw met Frankrijk verbonden. Met het Franse volk rouwen wij om de slachtoffers. Met het Franse volk blijven wij standvastig de vrijheid verdedigen tegen hen die haar met terreur proberen te ondermijnen. De waarden van vrijheid en solidariteit geven wij nooit prijs. Onze gedachten zijn bij allen die nu intens verdriet hebben om het verlies van hun dierbaren en bij alle slachtoffers van deze laffe aanslagen.”

Update 11.00 uur:
De Franse president Hollande stelt dat de ‘laffe‘ aanslagen in Parijs ‘oorlogsdaden’ van terreurgroep Islamitische Staat zijn. Ze zouden vanuit het buitenland gecoördineerd, georganiseerd en gepland zijn met hulp van binnenuit. Ook sprak hij zijn waardering uit voor de politie en marechaussee: 

“Ik eer de verdedigers van het land die gisteren de terroristen bevochten. Iedereen heeft alles gegeven en we zullen onze uiterste best blijven doen in de komende dagen.

Hollande heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Updates 18.00 uur:
In België zijn na huiszoekingen in de Brusselse deelgemeente Molenbeek drie mensen aangehouden die in verband worden gebracht met de aanslagen van Parijs. Dat meldt de Waalse omroep RTBF. Volgens Le Dernière Heure kwamen drie van de terroristen uit Molenbeek. Uit meerdere getuigenverklaringen blijkt dat de terroristen een auto met Belgisch kenteken gebruikten. Het Belgische Openbaar Ministerie geeft zaterdagavond een persconferentie.

Eén terrorist die betrokken was bij de aanslag bij concertzaal Bataclan is inmiddels via zijn dna-geïdentificeerd als een Fransman van ongeveer dertig jaar oud. Hij zou banden met moslimextremisten hebben gehad en bekend zijn bij de politie. Twee andere terroristen zijn niet officieel geïdentificeerd, maar bij hun lichamen werd een Syrisch en een Egyptisch paspoort gevonden. Het Syrische paspoort is van een man die op 3 oktober als vluchteling geregistreerd werd op het eiland Leros. Het is niet zeker dat het gevonden paspoort van de dader is. Er is een levendige handel in Syrische paspoorten. De NOS meldt dat de daders in Syrië zijn geweest. Ze zouden deel uitmaken van een op zichzelf staande terreurcel.

Update 21.15 uur:
Bij de aanslagen in Parijs raakten drie Nederlanders gewond, twee van hen zijn zwaargewond. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders bekend gemaakt. In een speciale uitzending van Pauw zegt hij de angst van nu te begrijpen, maar die graag te zien veranderen in koelbloedigheid:

We moeten ons niet laten intimideren. We mogen niet onderschatten wat we tegenover ons hebben, we mogen op geen moment naïef zijn.

Dat we voorzichtig moeten zijn en goed moeten screenen, betekent volgens Koenders echter niet dat we dan maar de grenzen dicht moeten gooien:

Vluchtelingen dat zijn mensen, die ontvluchten precies wat we vanavond gezien hebben. We moeten heel erg uitkijken om oorzaak en gevolg aan elkaar te verbinden. Deze mensen zijn niet gevaarlijk, ze zijn in gevaar. Hoezo de grenzen dicht? Het is een internationaal probleem dat we gezamenlijk moeten oplossen. Mensen die zeggen grenzen dicht, dat is een vals gevoel van veiligheid, dat zijn sprookjes.

Kaart: Liberation

Geef een reactie

Laatste reacties (625)