Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

3 ouders + 1 reageerbuisje = gezonde baby

  •  
28-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
ivf.jpg
Britten legaliseren 'drie-ouder-ivf' ... Controversiële techniek kan overdracht erfelijke ziekte van moeder op kind voorkomen
Groot-Brittannië staat op het punt drie-ouder-ivf wettelijk mogelijk te maken. De procedure bestaat eruit dat genetisch materiaal van de vader, moeder en een eicel van een anonieme vrouwelijk donor worden samengevoegd. Doel is te voorkomen dat een erfelijke aandoening, die jaarlijks 1 op de 6500 kinderen wereldwijd treft, wordt door gegeven van moeder op kind via mitochondriaal DNA (mtDNA).
De procedure houdt in dat de celkern van de moeder in de donoreicel wordt geïnjecteerd. De embryo ontwikkelt zich dan met behulp van het gezonde mtDNA van de donorcel, maar erft voor het overgrote deel de genetische eigenschappen van de moeder. Minder dan 0,1 procent van de genetische eigenschappen zal afkomstig zijn van de donor. De donor zal anoniem blijven en juridisch ook niet als ouder worden erkend.
Als de wetgeving die het vervangen van mtDNA via ivf eind dit jaar wordt goedgekeurd door het parlement, zouden over twee jaar de eerste genetisch gemodifeerde babies al geboren kunnen worden.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.