5

30 miljoen dollar beloning voor gouden tip MH17

De opdrachtgevers zijn onbekend ... Geld geparkeerd in Zwitserland ... Gouden tip leidt tot nieuwe identiteit tipgever

Het Duitse bedrijfsrecherchebureau Wifka looft 30 miljoen dollar (23 miljoen euro) uit voor de tip die tot aanhouding van de mensen die MH17 uit de lucht schoten eerder dit jaar. Maar er wordt ook meer informatie gevraagd: Duidelijk moet wie de opdrachtgevers waren, waar de daders nu zijn en door wie de daders mogelijk beschermd worden.

De tipgever met de juiste informatie kan rekenen op een nieuwe identiteit. Daar zal het bedrijf voor zorgen. Een opmerkelijke belofte want normaal gesproken kunnen alleen landen dat doen, en hebben bedrijven hier zelfstandig geen invloed op. De aankondiging van de beloning staat op de website van het bureau dat zelf niet wil en kan vertellen wie haar eigen opdrachtgevers zijn. Directeur Josef Resch van Wifka heeft hij met meerdere bemiddelaars gesproken. Door een van hen werd met een Zwitsers accent gesproken.

Wie de beloning op wil halen, zal moeten afreizen naar Zwitserland: Het geld is daar bij een lokale bank gedeponeerd. Wie interesse heeft krijgt nog een advies mee van Wifka: Noem geen onnodige details, neem contact op per telefoon en het liefst via een advocaat. Uiteindelijk zal de uitgeloofde beloning ervoor zorgen dat de zaak wordt opgelost, gelooft de directeur van het bedrijf:

“Iedereen is te koop, het is alleen maar een vraag van het bedrag.

Er zijn al tips binnengekomen maar die zijn volgens het bureau weinig waard. Wie de opdrachtgevers zijn is onbekend maar Wifka denkt aan mogelijk Russische oliemagnaten die hun president willen beschadigen, maar ook aan een gewone burger die eindelijk de waarheid wil weten. Aan geheime diensten wordt ook gedacht.

Of de opdracht serieus is, is nog onduidelijk. Wel wijst het bureau erop dat er inmiddels 40.000 euro is overgemaakt voor de ‘intake’ van de opdracht plus een halve miljoen euro als voorschot op een mogelijk toekomstig succes. 

ANP via NU.NL 30 miljoen dollar beloning voor vinden daders MH17

CC-Foto Flickr  Remembering the victims of MH17 / Mageois

Geef een reactie

Laatste reacties (5)