5

300.000 huurders mogelijk recht op huurverlaging of -bevriezing

Mensen met een laag inkomen en een hoge huur, komen wellicht in aanmerking voor een bevriezing of zelfs verlaging van de huur. Dat laat de Woonbond weten. Naar verwachting geldt dit voor zo’n 300.000 huurders in Nederland. De Woonbond heeft een website geopend waar mensen zelf kunnen controleren of dit voor hun geldt.

De vereisten zijn: een inkomen dat laag genoeg is om huurtoeslag te ontvangen, gecombineerd met een woning waarvan de huur boven de aftoppingsgrens (607 of 651 euro) of boven de sociale huurgrens (702,42 euro) ligt. Door het Sociaal Huurakkoord, afspraken die de Woonbond maakte met woningcorporaties, kunnen deze huurders worden gecompenseerd voor de stevige huurstijgingen van de afgelopen jaren.

Via het speciaal daarvoor in het leven geroepen online loket, kunnen huurders bij de Woonbond direct zelf controleren of zij ervoor in aanmerking komen. Zo ja, dan wordt er een standaardbrief opgesteld die naar de woningcorporatie gestuurd kan worden om de verlaging of bevriezing aan te vragen.

Het AD laat weten dat woningcorporaties wettelijk niet verplicht zijn zich aan de afspraken uit het sociaal huurakkoord te houden, maar de Woonbond gaat ervan uit dat zij dit wel doen. Woonbonddirecteur Paulus Jansen zei daarover in december, na het sluiten van het huurakkoord: ‘Er zijn nog steeds te veel huurders die maandelijks moeite hebben de huur te betalen. De trend dat de huren harder stijgen dan de inflatie en de inkomensontwikkeling van het grootste deel van de huurders moet worden gekeerd.’

cc-foto: Pexels

Geef een reactie

Laatste reacties (5)