Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

3,4 miljard staatssteun voor KLM, banen op de tocht

  •  
26-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2020-06-26 om 10.27.29
KLM ontvangt 3,4 miljard euro aan staatssteun. Daarover is overeenstemming bereikt met het kabinet. De steun bestaat uit een lening van 1 miljard en 2,4 miljard aan garanties voor commerciële leningen. Volgens minister Hoekstra (Financiën) is het pakket van groot belang voor de Nederlandse economie.
De onderhandelingen over het steunpakket hebben twee maanden geduurd. Volgens Hoekstra omdat het kabinet alleen onder zwaarwegende voorwaarden akkoord wilde gaan. Die zijn bijvoorbeeld dat zowel moedermaatschappij Air France-KLM als beide dochtermaatschappijen reorganiseren om de kosten met minimaal 15 procent te verlagen. Dat gaat volgens de minister ‘onvermijdelijk’ banen kosten, maar hoeveel is niet duidelijk.
Medewerkers die meer dan drie keer modaal verdienen, wordt gevraagd ten minste 20 procent van hun salaris in te leveren. Gedurende de looptijd van de steun wordt geen dividend uitgekeerd. Het aantal nachtvluchten op Schiphol moet ook omlaag: van 32.000 naar 25.000. Daarnaast moet de KLM een ‘actieve bijdrage’ leveren aan duurzaamheid en de CO2-uitstoot per “passagier kilometer” drastisch verlagen.
Greenpeace laat in een reactie op de duurzaamheidseis weten:
"KLM wordt door de overheid in de lucht gehouden en kan grotendeels op oude voet verder. Zoals meerdere keren per dag naar Brussel vliegen, omwonenden (nog steeds) ‘s nachts wakker houden en stikstof, fijnstof en CO2 uitstoten. Zonder dat er belasting wordt betaald over tickets en kerosine. Het kabinet had de keuze voor groen en eerlijk herstel, maar besluit anders."
"De klimaatvoorwaarden schieten ruimschoots tekort en dat is zeer teleurstellend. KLM is een grote vervuiler en moet zich net als andere sectoren houden aan klimaatafspraken. Blind vertrouwen op biokerosine brengt ons nog verder van huis, en ook de CO2-reductie doelen zijn te mager om serieus te nemen."
Op Twitter uit GroenLinks-leider Jesse Klaver ook forse kritiek op het steunpakket:
"Dit pakket schiet tekort. Deze tijd vraagt om nieuwe keuzes, maar het kabinet wil op de oude voet verder: Geen nieuwe klimaatambities. Geen vervanging van vliegtuig door internationale trein. Geen serieuze beperking van nachtvluchten. Dit is het greenwashen dat we gewend zijn."
Bron: NOS / cc-foto: Pixabay
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.