33

36 uur non-stop debatteren in Tweede Kamer tegen afschaffing wet-Hillen

In de Tweede Kamer is het marathondebat over de wet-Hillen van start gegaan. Doel van de oppositie: voorkomen dat de wet, die huiseigenaren met een reeds afbetaalde hypotheek belastingvoordeel geeft, snel wordt afgeschaft. Om het proces van afschaffing te vertragen heeft de oppositie een record aan spreektijd aangevraagd: 50PLUS maar liefst 15 uur en de PVV maar liefst 20 uur. Als het lukt, is het debat pas ergens donderdagochtend klaar.

Dat zogenoemde ‘filibusteren’ kennen we vooral uit de Verenigde Staten. Daar mogen politici die spreektijd hebben alles doen wat ze willen; het debat hoeft niet inhoudelijk gevoerd te worden. In de Tweede Kamer is dat wat anders: welhaast eindeloos praten mag, maar het moet wel ergens over gaan. Ook mag de Kamervoorzitter het verhaal afkappen. Een woordvoerder van de Tweede Kamer verklaart:

Er moet wel daadwerkelijk een inhoudelijk debat worden gevoerd. Wat ze vertellen, moet gerelateerd zijn aan het onderwerp. Je kunt geen receptenboeken en telefoongidsen voorlezen.

Of het marathondebat ook uit zal worden gezeten moet maar blijken. In 2012 probeerden de SP en de PVV het debat over het eigen risico in de zorg te filibusters, maar dat debat zat er na 10 uur op.

Kabinet wil afschaffing wet-Hillen snel door de Kamer jassen

Geef een reactie

Laatste reacties (33)