Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

39 medicijnen uit de handel gehaald

  •  
23-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1157 keer bekeken
  •  
meds300.jpg
O.a. antidepressiva, bloeddrukverlagers en antibiotica door meer dan 150.000 Nederlanders geslikt blijken onvoldoende getest
Het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) schorst de handelsvergunningen van dertien medicijnen die worden verkocht onder verschillende merken. Het bedrijf dat de medicijnen moest onderzoeken, GVK Biosciences, heeft dat niet volgens de regels gedaan. Hierdoor zijn de in totaal 39 medicijnen niet betrouwbaar.
Er kan bijvoorbeeld meer of minder van de werkzame stof in de medicijnen zitten dan op de verpakking staat, legt Hans Feenstra, Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Martini Ziekenhuis in Groningen, uit in Nieuwsuur. Er is volgens hem geen gevaar voor de volksgezondheid. Waarschijnlijker is dat de testresultaten van de onderzoeken naar de medicijnen zijn gemanipuleerd.
RTEmagicC_feenstra300.jpg
Volgens Feenstra gaat het om medicijnen die allemaal geen patent meer hebben en dus goedkoop geproduceerd kunnen worden. De verzekeraars kopen medicijnen goedkoop in, maar toetsen niet op kwaliteit. Het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg moeten dat doen, maar volgens Feenstra is een beter samenwerking tussen de drie partijen van belang om dit soort zaken te voorkomen.
Vergoed Tenzij de fabrikanten van de medicijnen in beroep gaan, stopt de levering van de medicijnen vanuit de groothandel aan de apotheek over enkele weken. Twee geneesmiddelen tegen epilepsie blijven voorlopig beschikbaar, omdat er weinig alternatieven zijn en overstappen ook erg ingrijpend is voor de gebruikers, meldt het CBG.
Vervangende geneesmiddelen zullen door de zorgverzekeraars volledig worden vergoed. Zij vergoeden alleen door het CBG geregistreerde medicijnen. Bekijk de lijst met medicijnen hier
Cc-foto: Pleuntje

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.