24

4 maanden cel voor trollen op Facebook

Britse rechter verbant man (25) met Asperger van sociale netwerksites

Een Brit die kwetsende boodschappen achterliet op herdenkingssites voor overleden kinderen is door de rechter veroordeeld tot vier maanden cel. Ook mag hij zich vijf jaar lang niet op sociale netwerksites vertonen en heeft hij toestemming van de politie nodig als hij computer- of mobiele apparatuur wil aanschaffen.

De 25-jarige treiteraar zocht online plekken op waar nabestaanden dode kinderen herdenken om daar vervolgens te gaan trollen, het bewust kwetsen of raaskallen om reacties uit te lokken. Hij verminkte foto’s van de overledenen en stak de draak met hun fatale lot. Zo liet hij op Moederdag op een herdenkingspagina gewijd aan een 14-jarig meisje dat overleed aan een epileptische aanval de mededeling achter ‘help mama, het is heet in de hel’.

Zijn gepest leidde onder nabestaanden tot ontreddering, één van hen ondernam zelfs een zelfmoordpoging. De dader verschool zich achter anonieme accounts maar kon opgespoord worden via zijn provider.

De anti-pestorganisatie Beatbullying ziet de veroordeling als een mijlpaal. Volgens de verdediging lijdt de verdachte aan het syndroom van Asperger waardoor hij niet in staat is zich in andermans reacties in te leven. Ook zouden overmatig alcoholgebruik en een ‘ellendig bestaan’ een rol hebben gespeeld.

The Independent: Jailed for online abuse: man who mocked child suicide tributes

cc-foto: Jeremy Brooks

Maak een sympathiek gebaar: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (24)