78

40 duizend handtekeningen voor duurzame energie

'Nederland krijgt nieuwe Energie', initiatief van D66, GroenLinks, PvdA, SGP, CDA, ChristenUnie en VVD pleit voor versnelde overstap naar duurzame energie. Plan kan dankzij steunbetuigingen door Kamer worden behandeld

Het burgerinitiatief ‘Nederland krijgt nieuwe energie’ is voorbij de benodigde 40.000 steunbetuigingen. Dit gezamenlijke initiatief van partijleden van CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, SGP en VVD pleit voor een versnelde overstap naar schone en onbeperkte energiebronnen.

Het burgerinitiatief ‘Nederland krijgt nieuwe Energie’ is kan dankzij het passeren van de 40.000 handtekeningen na het zomerreces worden voorgelegd aan de Tweede Kamer. Marco Witschge van het Duurzaamheid Overleg Politieke Partijen en initiator van de actie zegt in een persbericht:

“We zijn heel blij met dit resultaat. Ons voorstel voor een deltawet om Nederland uiterlijk in 2050 onafhankelijk te maken van schaarse en vervuilende energiebronnen mag rekenen op brede steun uit de samenleving.”

Onder de ondertekenaars bevinden zich prominenten als Jan Terlouw (D66), Pieter Winsemius (VVD) en Herman Wijffels. Het  burgerinitiatief pleit voor uitvoering van het recent gepubliceerde (D66) plan ‘Nederland krijgt nieuwe energie´, waaraan energie experts van onder andere McKinsey, BCG, KEMA, Universiteit Utrecht en Erasmus Universiteit Rotterdam hebben meegewerkt. Belangrijkste conclusie: een volledige omschakeling naar hernieuwbare energie uiterlijk in 2050 is technisch haalbaar en economisch even wenselijk als noodzakelijk. ”

Wij hopen dat ons partijoverstijgende voorstel wordt opgenomen in het nieuwe regeerakkoord, welke coalitie er ook komt”, aldus Witschge. “Degenen die roepen dat hernieuwbare energie een linkse hobby is, zijn echt niet meer van deze tijd. Als ondernemer zie ik juist heel veel kansen in de wereldwijde energierevolutie die nu plaatsvindt, zeker voor de vele uitstekende kennisinstellingen, ingenieursbureaus en innovatieve bedrijven die ons land rijk is. Maar dan moet de rijksoverheid wel veel meer ambitie gaan tonen.”

Foto-cc: Steven de Pauw 

Geef een reactie

Laatste reacties (78)